Är tankebrott i brottsballen en bra idé?

boxningDet händer att det kommer fram förslag att vi skall förbjuda medlemskap i vissa typer av organisationer och/eller organisationen självt.

Historiskt har detta krav oftast gällt diverse extremistorganisationer på högerkanten, dvs nazister. Kravet kan kännas tilltalande, men den som borrar lite djupare finner en del problem med den typen av lagstiftning.

Vi tänker oss en tvättäkta nazist och en nynazistisk organisation som åskådningsexempel.

Säg att vi har en ung man vid namn Kurt. Han är tvättäkta nasse med allt vad det innebär. Han avskyr judar, muslimer, afrikaner, asiater samt alla andra han inte uppfattar som arier. Han avskyr även alla som inte ser världen som han gör.

Men, Kurt är blyg och bär inga symboler och han begår ingen som helst aktivism eller politisk argumentation. Han bär sin nazism och sitt glödande hat under ytan. Ingen i hans omgivning, inte ens hans ömma fader, vet att Kurt är nasse.

En dag träffar Kurt fem liktänkande, två unga män och tre unga kvinnor. Likt Kurt är de övertygade nazister, likt Kurt är de blyga. Inte deras ömma mödrar vet att de är nassar. De bär alla sitt glödande hat under ytan. Denna grupp organiserar sig. De sitter i total tystnad hemma hos Kurt och tänker nazistiska tankar. De träffas varje torsdag mellan 19 och 20.

Är det så att Kurt & co går från tanke till handling finns det lagar att ta till. Om de likt vissa av sina fränder dödar någon finns mord, dråp och vållande till annans död redan i brottsbalken.

Är det så att de hotar eller misshandlar meningsmotståndare eller andra misshagliga individer finns redan lagar mot det. Vi har även lagar mot hets mot folkgrupp och vi har definierade hatbrott.

Kurt & co utgör per definition en nazistisk organisation. De är nassar, de är en grupp och de har organiserat sig själva. Den som vill förbjuda nazityska organisationer vill per definition förbjuda Kurt & co, inte på grund av deras handlingar utan därför att de tänker nazistiska tankar.

Jag vill skärpa tillämpningen av hets mot folkgrupp. Jag vill tillbaka till den tid då bärandet av nassesymboler i en demonstration innebar hets mot folkgrupp. Jag vill ha mer resursen till poliser för att bekämpa hatbrott. Jag vill ha mer resurser till förebyggande arbete. Jag vill ha bättre stöd för de som väljer att hoppa av. Jag vill har bättre resurser till organisationer som jobbar med få folk att lämna extrem miljöer.

Men, jag vill inte ha tankebrott i brottsbalken.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: