När kräver högern ett svenskt Gitmo & en svensk Patriot act?

hanif_hotar_APJag läser utan större förvåning en artikel skriven av den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali. Riksdagsledamoten vill åtala och fälla de han kallar IS-Jihadister för landsförräderi. En snabb titt på Brottsbalken kapitel 22 ger raskt vid handen är det inte är möjligt, vilket Bali iofs medger men verkar anse att domstolarna ska strunta i. Han anser det vara en ”teknikalitet”. Vad vi har är alltså en riksdagsledamot som avfärdar Brottsbalken 22:1 som en ”teknikalitet”. Det känns ju  – ”tryggt”.

hanif_rov_morker

Balis artikel flödar av den typen av moraliska högerpopulism som inte är en del av lösningen, utan en del av problemet. När USA införde sin Patriot Act och legaliserade tortyr var min första tanke: ”WTF”. Min andra var ”Kan inte hända här”. Nu är jag inte längre så säker.

hanif_loskerkvinna

Jag läser också en artikel i GP där en polis är upprörd över att inte åtal väcks trots att de handlingar han vill åtala enligt svensk lag inte är olagliga. En polis måste inse att lagen ska följas till punkt och pricka, oavsett åsikter, känslor eller följder.

När kommer de första kraven på ett svenskt Gitmo, ett läger där vi kan låsa in folk på osäkra grunder? Vem kommer att ställa kravet?

Om det skulle bli så att Sverige drabbas av terrorism, hur länge dröjer det innan någon ställer kravet på att även Sverige ska legalisera tortyr? Vem kommer att ställa kravet?

Hanif_svdmongo

 

Bali är inte moderaternas rättspolitiske talesperson, det uppdraget innehas av Beatrice Ask, som inte har kommenterat Balis artikel. Beror det på att den moderata ledningen skäms över Riksdagsledamoten Bali eller är det en testballong?

hanif_krig_AP

Om någon undrar över skärmdumparna är det Tweets och delar av bloggginlägg författade av ingen annan än Hanif Bali.

Annonser

Etiketter: , , , ,

3 svar to “När kräver högern ett svenskt Gitmo & en svensk Patriot act?”

 1. Tycker högern att arbetslösa hemlösa krigsveteraner med PTSD är en bra idé? | Röda Berget Says:

  […] åtalas, dömas och straffas utifrån vad svensk lag anger. Senast jag kollade var Sverige en rättsstat. Sen har vi de andra. De vars eventuella brott inte kan bevisas. De som vi inte kan låsa med […]

 2. Kristian Jansson Says:

  Jag är inte lika rädd som du för en lag som gör det möjligt att fälla folk som åker och stöttar terror utomlands till fängelse.
  Men det beror nog kanske på att jag med egna ögon sett resultatet av inbördeskrig och terror från tillresta krigare…

  Där kom den. Är det OK med lite tortyr också? /Peter

 3. Kristian Jansson Says:

  Jag är mån om vår rättssäkerhet, tro inget annat. Det jag är fundersam över är varför en lag som gör det möjligt att lagföra de som bidrar till förslava hela folk skulle vara ett hot mot vårt samhälle?

  Är du? /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: