Tycker högern att arbetslösa hemlösa krigsveteraner med PTSD är en bra idé?

Stockholm strategi extremismStockholms stad har tagit fram en handlingsplan vid namn ”Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism”. Den som vill läsa den kan med fördel följa länken. Jag har läst mycket om den, men inte förrän nyligen läst själva strategin som har fått delar av högern att totalt bli ballistiska. Vi kan ta Alice Teodorescu, chef för GP:s ledarredaktion, som exempel.

Dessa ungdomar har olika etnisk bakgrund, vissa är födda i ett annat land, andra har bott i Sverige i generationer. Gemensamt för dem är att de gör rätt för sig. För detta premieras de inte med snabbspår till bostäder och jobb.  Om de däremot hade anslutit sig till massmördarna i IS och sen kommit hem hade det kanske sett annorlunda ut GP

Min första tanken var: Står det verkligen i denna strategi att ovan nämnda individer ska ”få snabbspår till bostad och arbete”? Alltså grävde jag fram strategin och läste den. I kapitel 2d. ”Efterperspektiv” hittar jag några rader om arbete och bostad.

När det gäller försörjning är det viktigt med samarbete mellan socialtjänstens försörjningsstöd, Jobbtorg och andra insatser vid arbetsmarknadsförvaltningen, samt länk till Arbetsförmedling. Slutligen, är boendefrågan en förutsättning som behöver fungera och därför bör även bostadsbolagen ingå i en samverkan under efterperspektivet.

Ovanstående rader är allt som står om arbete och bostad i strategin. Hur  Alice Teodorescu får det till ”snabbspår” fattar jag inte. Vad det är frågan om är en del av en allmän uppräkning av de nätverk som behövs för att hantera folk som vill lämna en extremistmiljö. Eftersom som hon i artikeln citerar strategin tar jag för givet att hon läst den, men vete tusan om hon förstått den. För det första är denna strategi inte exklusivt framtagen för IS utan alla former av våldsbejakande extremism. För det andra frågan jag mig om Alice Teodorescu verkligen anser arbetslösa hemlösa krigsveteraner med PTSD som dessutom har band med våldsamma extremistgrupper är en bra idé? Polismorden i Malexander begicks bland annat av en man med just den bakgrunden. Anders Lindberg uttrycker det väl i AB

Om man kan bevisa att folk begått brott ska de straffas, annars behöver de komma in i samhället. På samma sätt som kriminal­politiken syftar till att folk inte ska begå brott behöver politiken syfta till att förhindra terror­handlingar i Sverige.

Att inte förebygga, att inte fånga upp folk i riskzonen i tid, leder till att risken för terrordåd i Sverige ökar. AB

Folk som har stridit för IS i Syrien och Irak kommer att komma tillbaka till Sverige, likaså folk som har stridit för nassarna i Ukraina. Precis som Lindberg skriver ska de som har begått krigsbrott åtalas, dömas och straffas utifrån vad svensk lag anger. Senast jag kollade var Sverige en rättsstat. Sen har vi de andra. De vars eventuella brott inte kan bevisas. De som vi inte kan låsa med hänvisning till svensk lag. De som är svenska medborgare och har rätt att vistas i Sverige. De som har ett uppehållstillstånd som inte kan upphävas utifrån gällande lag. Vad gör vi med dem? Högerpopulismen med Teodorescu i spetsen nämner inget om det, men de anser tydligen att det är fel att behandla dem som alla andra arbets- och hemlösa med potentiella fysiska och mentala åkommor. Av någon anledning verkar de tro att hemlöshet, arbetslöshet och obehandlad PTSD är det bästa sättet att förhindra en potentiell terrorist blir en faktisk terrorist. Det är synd att denna höger väljer just detta ämne för att vädra sin populism. Frågan är alldeles för viktig.

Annonser

Etiketter: , , ,

9 svar to “Tycker högern att arbetslösa hemlösa krigsveteraner med PTSD är en bra idé?”

 1. Kristian Jansson Says:

  Jag är övertygad om att förslaget börjar i fel ände. Vårt eviga daltande och inkonsekventa socialförsäkringssystem måste revideras.
  För att förenkla det hela finns det 3 typer av Svenskar som reser utomlands för att strida för någon annan än Sverige (Insatser beslutade av riksdag/regering)
  1. Personer som slåss för frihet och mot förtryck. (Finlandsfrivilliga, kurder i YPJ/YPK, Ukrainska frivilliga mfl)
  2. Personer som kommit på glid och tappats bort av samhället och istället fångats upp av extremister. Här är hela skalan från yttersta vänstern till nazister och religiösa fanatiker representerade
  3. Etablerade personer med utbildning och jobb som väljer att ta strid för ett helt annat samhälle.
  Kategori 1 och 2 kan räddas/återfå ett bra liv om samhället premierar ett strävsamt beteende. Jobbinsatser, stöd för flytt till regioner där det finns jobb, bostäder mm mm.
  Det skulle i korthet ge ett samhälle där den som vill bli inkluderad också tas upp och behandlas som en jämlike.
  Kategori 3 skall hanteras av en anpassad lagstiftning som ser till att vi slipper de individerna i vårt samhälle, genom inlåsning eller utvisning.
  Vårt styre har i årtionden inte tagit hänsyn till samhällets utkanter och nu skördar vi frukten.
  Det finns inga resurser att ta hand om de som kommit på glid, eller de som kommer utifrån och behöver komma in i samhället.
  Det börjar och slutar med vårt samhälles förmåga att inkludera alla som vill.
  Nu har vi att hantera att vi är världsbäst på att förse världens största terrororganisationer med rekryter.
  Det kommer aldrig att gå att häva med reaktiva åtgärder om inte samhället förändras.
  Det är som att täta Titanic med tuggummi, hur mycket du än tuggar så stiger vattnet…

  Oavsett vad du tycker om saken är Sverige fortfarande rättsstat som har en lagstiftning som ska följas, vilket gör att vi kommer tillbaka till grundfrågan.

  Är hemlöshet, arbetslöshet och obehandlad PTSD är det bästa sättet att förhindra en potentiell terrorist blir en faktisk terrorist.

  Högerpopulismen med Teodorescu i spetsen anser att svaret på den frågan är Ja.

  ”Anpassad lagstiftning”, jag antar att du menar att upphäva medborgarskap – hejdå rättsstat. /Peter

 2. Mattias Says:

  ”Precis som Lindberg skriver ska de som har begått krigsbrott åtalas, dömas och straffas utifrån vad svensk lag anger.”

  http://m.gp.se/nyheter/goteborg/1.2725944-inga-atal-vacks-mot-svenska-is-hemvandare?utm_source=gp.se&utm_medium=referral&utm_campaign=redirect

  Och det tycker du funkar bra just nu eller? Inte EN ENDA återvändare har åtalats, och vi snackar om tiotals personer, kanske över 100, som har åkt ner för att strida för en bestialisk organisation som gör sig skyldiga till folkmord, folkfördrivning, slavhandel etcetera. Det finns bara en väg att gå här och det är att göra en lagändring för att göra det straffbart att överhuvudtaget ha stridit för IS. Det minsta vi kan göra är åtminstone att beslagta dessa personers pass för att göra det svårare för dem att åka tillbaka och strida igen. Dessutom en sak till: har ingen koll på detaljerna i förslaget men om dessa återvändande mördare och folkfördrivare får bättre stöd från samhället än våra egna soldater som gjort utlandstjänst är det en ren örfil från det svenska samhället.

  Menar du att vi ska låsa in folk utan lagstöd? /Peter

 3. När kräver högern ett svenskt Gitmo & en svensk Patriot act? | Röda Berget Says:

  […] Tankar från en Sosse « Tycker högern att arbetslösa hemlösa krigsveteraner med PTSD är en bra idé? […]

 4. Mattias Says:

  Läste du mitt inlägg ordentligt? Jag sade att det krävs en lagändring. Om vi ändrar lagen så att det blir straffbart att strida för IS så har vi väl därefter lagstöd för att låsa in personer som bevisat har gjort det, eller hur? Alternativt straffa dem på annat sätt genom t.ex. samhällstjänst, beslagtagna pass och så vidare.

  Anders Lindberg skrev en självklarhet som fick dig att gå i taket ”Precis som Lindberg skriver ska de som har begått krigsbrott åtalas, dömas och straffas utifrån vad svensk lag anger.”

  Din respons var ”Och det tycker du funkar bra just nu eller?”. Alltså accepterade du inte rättsstatens fundament. Enkelt och simpelt.
  Alternativet är att håller med Lindbergs självklarhet, men då är din respons obegriplig /Peter

 5. Kristian Jansson Says:

  Jag tycker att det ska bra straffbart att rekrytera till och stötta/ansluta sig till organisationer som Daesh, Boko Haram mfl.

  Att du tycker att vi ska ge hemvändande terrorister fördelar jämfört med flyktingar och arbetslösa får stå för dig. Jag tror inte att det gör Sverige till en bättre plats…

  Vad du tycker i frågan är ointressant i ett juridiskt perspektiv. Domstolarna har att rätta sig efter nuvarande lagstiftning, inte dina åsikter. Om du vill ändra lagen får du väl bli politiskt aktiv.

  Resten sorterar jag under ”läst men ej förstått” /Peter

 6. Kristian Jansson Says:

  Är inte en debatt där inte bara politiker deltar att föredra när samhällsproblem ska stötas och blötas?
  Anser du, som politiskt aktiv i det styrande regeringspartiet, att en lag som gör det möjligt att döma t.ex. Daesh aktivister som rest till kampen i Syrien till fängelse?

  Om det är så att en domstol kan bevisa att en individ begått krigsbrott ska individen naturligtvis dömas för det. Vill du ha möjlighet att låsa in folk på måfå – Skriv en insändare. /Peter

 7. Kristian Jansson Says:

  Jag tycker att det ska bra straffbart att rekrytera till och stötta/ansluta sig till organisationer som Daesh, Boko Haram mfl.

  Att du tycker att vi ska ge hemvändande terrorister fördelar jämfört med flyktingar och arbetslösa får stå för dig. Jag tror inte att det gör Sverige till en bättre plats…

  Den som begått terrorhandlingar utomlands skall naturligtvis åtalas och dömas utifrån gällande rättsregler, dvs om individen kan kopplas till specifik brottslig handling enligt de rekvisit som brottsbalken anger i det aktuella fallet.

  Den vars skuld inte kan bevisas är i samhällets ögon oskyldig och skall behandlas som alla andra. Det är rättsstatens känslokalla elementa. /Peter

 8. Kristian Jansson Says:

  Anser du att en resa till Afrika för att ansluta sig till Boko Haram är så slumpmässigt att en dom pga det är ”på måfå”?
  Varför är du emot en lag för ett förbud att aktivt stötta terrorism?

  Hur vet du bortom rimligt tvivel att någon reser till Afrika för att ansluta sig till Boko Haram? Hur gör du med dem som köper ToR-biljett till Azerbadjan? /Peter

 9. Kristian Jansson Says:

  Tycker du att det ska vara tillåtet att jobba i Daesh militära logistik-kedja i Irak på säsongsbasis och använda en lägenhet i Göteborg som bas för återhämtning?

  Ingen åsikt.
  Hur många spannar vatten rinner genom Kalmar sund vart dygn? /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: