Beklagligt och märkligt att V väljer lämna det rödgröna samarbetet i Malmö

Katrin_arsmoteJag är förvånad över att V väljer att lämna det Rödgröna samarbetet i Malmö. Jag har inte den insynen i V att jag kan uttala mig om hur turerna har gått inför detta beslut, men med tanke på vad det faktiskt gäller.

I december 2014 tog Malmö kommun ett beslut om finansiella mål, vilka i korthet innebär två saker.

 • 1% överskott 2019
 • Max 30% nettoskuld

Detta beslut var V som en del av majoriteten med och tog fram och sedan slog fast. Motivet för detta är dels att lagen tvingar en kommun att kompensera för underbalanserad budget med motsvarande överbalans över en relativt kort tid, dels att säkra att Malmö behåller sin AAA-rating hos samtliga kreditinstitut. AAA ger bättre lånevillkor för såväl kommunen som våra kommunbala bolag, typ MKB.

Idag vill V riva upp det beslutet.

SKL, Sveriges Kommuner & Landsting gör vart en prognos, dvs en kvalificerad gissning, över pris- och löneökningar kommande år för kommuner & landsting. Den prognosen är ett avunderlagen för kommunernas budgetarbete. Prognosen för 2016 är 2,6%. S & Mp vill lägga ut 2,5% istället för 2,6%.

Med tanke på att prognoser alltid är en gissning och att det är mer än troligt att den rödgröna regeringen i sin budget kommer att ge kommunera pengar för 2016 är det märkligt att V väljer att gå över den tiondelen. Med tanke på att S/V/Mp i Malmö har fått ihop nio budgetar är det än mer märkligt att de väljer att gå pga den tiondelen. Vad vi pratar om är c:a 100 MKR i en budget på 21 Miljarder.

En kommun måste ha lite reserver för att kunna stoppa in där det behövs. Är det så att staten skjuter till pengar och/eller prognosen från SKL är för högt ställd är det inga problem att göra ytterligare satsningar. Skyfallen i höstas kostade Malmö kommun c:a 80 MKR, pengar vi då inte hade. Det är märkligt att V inte inser att en kommun måste ha någon form av buffert.

Utifrån det samarbete vi har haft sedan 2006 förvånas jag över det höga tonläget från V. Tror de verkligen att det påverkar oss? De orerar om nedskärningar när vi ökar den kommunala ekonomin med över 600 MKR och satsar på skola och förskola.

Det får mig att tro att det verkliga skälet till att de lämnar inte har ett smack med årets budget att göra.

Med tanke på att S/Mp har fler mandat i fullmäktige än Borgare+SD kommer vi att få igenom vår politik, oavsett vad random borgare drömmer om. Vi har inga problem med att samarbeta med V, där de är intresserade av att göra det, men jag fattar inte varför de tror att de skall få igenom mer från en position utanför det nuvarande samarbetet.

Det är för mig beklagligt och obegripligt att V väljer att lämna ett väl fungerande samarbete över en tiondel av SKLs prognos.

Läs gärna Malmös finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh i frågan.

 

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Beklagligt och märkligt att V väljer lämna det rödgröna samarbetet i Malmö”

 1. Richard Olsson Says:

  GRAVA FAKTAFEL
  I denna artikel finns en mängd faktafel. Dels stämmer inte siffrorna 2,5% och 2,6%. De rätta siffrorna är 2,6% respektive 3,1% om man vill bli teknisk. Mellanskillnaden blir 100 miljoner som saknas när det är dags att höja undersköterskors, socionomers och vaktmästares löner. När politikerna inte skjuter till full kompensation måste Lisas, Eminas och Alis löneförhöjning tas från Zaras lön, och då får hon gå.

  När Alliansregeringen under åtta år genomfört samma typ av smygnedskärningar har vi i den rödgröna majoriteten i Malmö varit överens om att kalla detta för vad det är – nedskärningar. Nu vill S och MP göra samma sak, med samma borgerliga retorik.

  Dessutom ignoreras nämndernas äskanden på flera hundra miljoner – socialdemokrater och miljöpartister ute i nämnderna är säkert medvetna om vad en sådan här budget kommer innebära för deras redan ansträngda ekonomi.

  Ett annat, gravt faktafel i denna artikel, som debattören bygger hela sin analys på, är att V skulle vilja riva upp finansmålen. Det har aldrig varit ett krav från Vänsterpartiet. S och MP ställde tidigt ett ultimatum om att V måste gå med på 100 miljoner i nedskärningar – annars är man inte välkommen vid förhandlingsbordet.

  För att försöka förhandla sig runt detta lyfte V konstruktivt på varje sten – omprioriteringar, minskade chefsled, skattehöjning, finansmålen. Allt lades på bordet i ett konstruktivt försök att komma överens, men S och MP var fast beslutna att göra generella nedskärningar i välfärdssektorn. Nu försöker alltså S skriva om historien och påstå att V på något sätt drivit förändrat överskåttsmål som ett krav. Ohederligt.

  Som socialist är jag chockad över hur vänstersossar går på Socialdemokraternas nya högerretorik. För bara två år sedan lade Malmökommissionen fram sin slutrapport. På initiativ av inte minst Katrin Stjernfeldt Jammeh hade kommissionen undersökt hållbarhetens tre ben – social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Slutsatsen var solklar: man ska satsa på välfärden för att minska kostnader långsiktigt.

  Nu vill S och MP mot bättre vetande göra tvärtom – skära ned i ett påstått försök att minska kostnaderna. Men kostnaderna kommer bara att öka – till följd av vårdskador, sjukskrivningar och ökade klyftor.

  Man gör det under en täckmantel av ”ansvar”. Men hur ansvarsfull är budgeten egentligen? Är det ekonomiskt ansvarsfullt att finansiera välfärden genom att sälja kommunal mark? Vad vill S och MP göra när marken är slut? Är det hederligt och ansvarsfullt att ta ut 30 miljoner ur MKB – en extra skatt på hyresgäster? Är det ansvarsfullt att säga till alla verksamheter ”hitta något sätt att skära ner” istället för att peka ut exakt vad som ska plockas bort?

  Vänsterpartiet ser gärna en minskning av kostnaderna. Exempelvis är det befängt att staden ska ta ut marknadshyror från sig själv. Det är befängt att miljarder ska försvinna i vinster. Det är osmakligt att höja politikerlönerna men kräva att verksamheterna håller tillbaka undersköterskelönerna.

  Och vi har inget emot en höjning av kommunalskatten. Inte varje år, som S med sin högerretorik försöker påskina. Vi gick till val på 95 öre i skattehöjning och växte mer än något annat parti i Malmö. Förra året blev det 30 öre. Nu ser vi att det inte räckte – vilket vi alla egentligen visste hela tiden. Då är vi ansvarsfulla nog att se behovet och hitta ett sätt att tillgodose det, istället för att skära ned och skjuta kostnaderna på framtiden.

  /Richard, ledamot i V Malmös styrelse

  Finns inga ultimatum och det vet du. Du medger även att ni vill riva upp de finansiella mål vi tog i december. Högt tonläge är alltid lika talande… /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: