Vilken svensk kommun gör som Köpenhamn och dumpar Ryan Air?

nasseLäser Berlingske med stort förnöjelse. Frank Jensen skräder inte orden.

»Social dumping er noget svineri, som vi slår hårdt ned på her i København. Derfor stiller vi krav til alle, der vil levere til kommunen, herunder sælge os en flybillet, om at de skal tilbyde deres ansatte ordentlige løn- og arbejdsforhold. Dermed har vi allerede et forbud mod at flyve med Ryanair. For vores regler betyder, at vi ikke indgår kontrakter eller køber varer af leverandører, som ikke giver ordentlig løn,« udtaler overborgmester Frank Jensen i en e-mail. Berlingske

Svineri säger Jensen och han har så rätt så. Enligt KvP vägrar Ryan Air att skriva på ett danskt kollektivavtal.

Anledningen är att man anser att Ryanair inte följer danska arbetsrättslagar eftersom de vägrat teckna kollektivavtal i Danmark KvP

Köpenhamn tröttnar alltså på svineriet och förbjuder sina anställda att nyttja svineriet när de ska på tjänsteresa. Jag vet inte i vilken utsträckning svenska kommuner, landsting eller stat nyttjar Ryan Air, men om nu någon skulle göra det hoppas jag att de följer Köpenhamns exempel och säg nej till svineriet.

Förmodligen kommer diverse liberaaler att tycka att Jensen är stygg och att kollektivavtal är kommunistiskt, men det kommer vare sig undertecknad eller Frank Jensen att ta någon notis.

Svineriet skall väck – så enkelt är det.

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Vilken svensk kommun gör som Köpenhamn och dumpar Ryan Air?”

 1. Per Kjellén Says:

  Frank Jensen får kritik i Berlingske för att sätta fackets intresse framför skattebetalares intresse. Likaså undrar man hur mycket de kommunanställda reser utomlands på kommunens bekostnad.

  Varför vill ingen förbjuda Ryan Air i Sverige? Gillar vi kanske svineri här i landet?

  Anställda reser i den utsträckning deras arbetsgivare beordrar dem att göra det. /Peter

 2. Kristian Jansson Says:

  Jag bara förutsätter att Malmö förbjudit det eftersom det är där du verkar. Om inte så vore det intressant att veta varför.

  Svenska kommuner skriver ramavtal med leverantörer, vilken i Malmös fall är Ticket. De bokar inte Ryan Air. Kommunens anställda har alltså ingen möjlighet att välja att resa med Ryan Air, även om de skulle vilja, vilket ingen vill. Den enda gången jag rest utomlands för kommunens räkning bokade Ticket in oss på KLM.

  Om jag fattat systemet i Danmark rätt bokar deras tjänstemän resor själv i större uträckning, men jag vet inte i vilken omfattning Köpenhamns anställda använder Ryan Air. Det kan mycket väl vara så att Jensen gör en politisk markering för att stämma i bäcken.

  Oavsett är det kul att Köpenhamns överborgmästare tar ställning för kollektivavtal och därmed mänskliga rättigheter på jobbet. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: