Filbluffen: Bryter handlarna mot prisinformationslagen?

lögnen straffar sig självLäser med viss förvåning att en liter fil från Arla inte längre är en liter utan enbart 9 dl, dvs 1000 gram. Jag blir än mer förvånad över att ommärkningen skett för nåt år sedan, men inget har märkt något. Jag måste kolla om mitt filpaket från Skånemejerierna innehåller 1 liter eller ett kg.

Mest förvånande är att handlarna inte verkar ha märkt förändringen, eller också låtsas de som om det regnar. Oavsett vad man tycker om saken har Arla rätt i att det är handlarna som sätter priset gentemot kunden. Det är märkligt att inte stora starka ICA upptäckt förändringen.

En annan fråga är om handlarna bryter mot Prisinformationslagen? Jag talar om jämförpriser.

Priset ska anges dels per förpackning men även med jämförpris med det mått som används för varan (kilo, liter eller meter) Wikipedia.

Säg att en liter fil kostar 10 kronor. Då blir det enkelt att räkna ut jämförpriset, Även det är 10 kronor. När nu Arla ändrar förpackningsstorleken och tar 10 kronor för 9 dl fil, medför det att jämförpriset, dvs literpriset blir 11,11 kronor.

Är det så att handlarna inte har ändrat jämförpriserna bryter de mot Prisinformationslagen. Har de ändrat jämförpriserna måste de vara medvetna om vad Arla har gjort, men mörkar saken för sina kunder.

Annonser

Etiketter: , , ,

4 svar to “Filbluffen: Bryter handlarna mot prisinformationslagen?”

 1. Kalle Petré Says:

  Intressant! Jag kollade i kylen och konstaterade, att Arlas jogurt var 1000 g samtidigt som Arlas krämfräsj och grädde var märkta med dl-mått. Har även andra producenter gjort samma som Arla? Konsum har ofta Arla + ett eget fabrikat. Går de att jämföra?

  Mycket bra fråga. Jag ska kolla Skånemejerier samt kolla jämförpriserna på Willys. /Peter

 2. Per Kjellén Says:

  Jo men 1 liter är ett rymdmått och 1000 gram är ett viktmått.
  1000 gram vatten är definitionen på 1 liter. Mjölkförpackningen är exakt 1 liter. Om du fyller förpackningen med kvicksilver kommer den förmodligen att väga 20000 gram.

  Det underliga är att det blir precis 1000 gram filmjölk om filmjölk är tätare än vatten. Det borde kanske stått 1100 gram.

  Men prissättningen är per liter och innehållet filmjölk är 1 liter.

 3. Peter Says:

  Om du brytt dig om att läsa texten från P4 Kalmar hade du sett att paketet innehåller 0,9 liter fil. Frågan är om de räknat jämförpriset utifrån 0,9?

 4. Skrebban Says:

  Skånemejerierna har 1000g fil i sina pkt och affärerna har tydligen totalt missat detta, medvetet eller ej :/ . Önskar man haft energin att starta en facebook-grupp som bevakade allt lurendrejeri inom handeln. Överhuvudtaget så har det blivit väldigt populärt att minska innehållet men ha det gamla priset. Mitt favoritschampo beskrev det som ny förpackning och ja det var det men med mindre innehåll till det gamla priset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: