Pacta sunt servanda eller Kan vi lita på Moderaterna?

Falun FjällPacta sunt servanda är en förutsättning för alla former av avtal. Det innebär kort sagt att ingångna avtal ska hållas.

Den samlade borgerlighet ingick ett avtal, populärt kallat Decemberöverenskommelsen (DÖ) med de rödgröna. Kort sagt innebär det att borgerligheten respektive de rödgröna ska tillåta en minoritetsregering att få igenom sin budget. Överenskommelsen gäller fram tills valet 2022.

Nu ifrågasätts DÖ inifrån det nymoderata samlingspartiet. Moderaterna i skånska Kävlinge vill riva upp DÖ. Vad de vill ha istället framgår inte. Troligt är att de vill att M ska göra som sina norska kusiner, dvs regera med rasisterna.

Kärnan ligger i frågan: ”Kan vi lita på moderaterna”? Om moderaterna bryter principen Pacta sunt servanda vet vi att M inte är att lita på. Inga politiska avtal som M ingått eller kommer att ingår har något som helst värde.

Dessutom, bryter Moderaterna DÖ har vi rätt att bryta samtliga ingångna avtal med M & den övriga borgerligheten. Min åsikt är att vi i det läget ska bryta samtliga existerande avtal med borgerligheten av den enkla orsaken att de är meningslösa. Vad vi talar om är försvar, pensioner etc.

Det finns heller ingen anledning att göra några som helst blocköverskridande överenskommelser i några frågor, eftersom Moderaterna när som helst springer ifrån sina åtaganden. Varför kompromissa med någon som springer ifrån kompromissen så fort det svider lite?

Det är avgörande att Sverige har en stabil politik när det gäller frågor såsom försvar och pensioner. Det är inte frågor som mår bra av att hattas fram och tillbaka. Sverige har en lång tradition att skapa breda majoriteter i den typen av frågor.

Det vore sorgligt om Anna Kinbergs Batras första riktiga beslut som partiledare för Moderaterna skulle bli att avsluta den traditionen.

Märk väl – bryter Moderaterna DÖ har de det fulla ansvaret för allt som sker efteråt.

 

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Pacta sunt servanda eller Kan vi lita på Moderaterna?”

 1. Per Kjellén Says:

  Det är intressant att efter uppsägningen av avtalet med Saudiarabien du ändock inte förstått innebåörden av att avtal skall hållas.

  Avtalet med Saudiarabien hade en löptid på fem år. Sedan kunde båda parterna välja att förlänga avtalet eller inte förlänga. Detta stipulerades i den avtalstext parterna gemensamt skrev. Att ena parten helt enligt avtalstexten väljer att ej förlänga avtalet efter avtalstidens slut är alltså inte ett avtalsbrott utan en åtgärd helt i enlighet med avtalets bokstav. /Peter

 2. Per Kjellén Says:

  Troligen finns det ingen paragraf om att Alliansen har rätt att avsluta DÖ när som helst och hur som helst.

  Moderaterna i Kävlinge är inte part i avtalet, Parterna är riksdagspartierna.Andra har därför all rätt att uttala sin uppfattning om avtalet när som helst och hur som helst. T.ex. så gör ju du själv det.

  Konungadömet Sverige var part i avtalet med Saudiarabien. Kungens företrädare Stefan Löfven uttalade att regerings avsikt var att förlänga avtalet med förhandlade förändringar. Konungadömet ‘Saudiarabien fick då intrycket att avtalet skulle förlängas efter förhandlade förändringar. Ingen har anklagat Konungariket Sverige för att ha avslutat avtalet. Endast några har uttryckt förvåning över tillvägagångssättet.

  Jag litar på att Moderaterna inte ensidigt förklarar att de inte avser att följa DÖ. Jag tror inte heller att den samlade borgerligheten kommer att ensidigt bryta avtalet.

  Din uttalade mening att om Moderaterna bryter DÖ, så har vi(vem?) rätt att bryta alla avtal med borgerligheten. Någon sådan rätt finns inte.

  Förklara din sista mening. Skulle Moderaterna bryta DÖ betyder det då att det fulla ansvaret och följaktligen regeringsmakten skall övergå till Moderaterna? Eller betyder det att Moderaterna skall få ansvaret för alla förträffligheter som Löfvens regering genomför?

  Romarna sa Pacta servanda sunt och Guds bud säger att Du skall inte bära falskt vittnesbörd. Grundtanken är densamma. Hur vill du uttrycka din regel?

  DÖ gäller till och med valdagen 2022. Om Moderaterna bryter DÖ måste det bero på att de likt sina norska partikamrater vill regera med rasisterna. Alternativet är extra val. Jag tror f.ö inte på Gud, så jag struntar rätt blankt i några påhittade stentavlor. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: