Stoppa friskolegamarna

gam_overYtterligare en friskoleskandal uppdagas. Vem förvånas? Denna gång är det naturbruksprogram som får ersättning för att utbilda eleverna i handhavandet av tunga maskiner. Det har jag inget emot, så länge som det är vad som händer.

Nu visar det sig att dessa ”skolor” får betalt för att utbilda skogsmaskinförare, men de facto utbildar i den ädla konsten att driva hunddagis. Fenomenet kallas programmaskering.

Upplägget blir särskilt tydligt på den i särklass dyraste gymnasieutbildningen – naturbruksprogrammet med inriktning skog.

Inriktningen är främst avsedd för framtida skogsarbetare, men öppnar även för arbete inom naturguidning.

Samtidigt står det skolorna fritt att strunta i de kurser som kräver dyra maskiner och reparationer eftersom det bara krävs en handfull obligatoriska kurser inom inriktningen skog.

DN:s granskning visar att bara 4 av 20 friskolor med skogsinriktning har utbildningar för exempelvis maskinförare.

I stället utbildar skolorna eleverna i äventyrssporter eller till att arbeta på hunddagis, som exemplen här intill visar. DN

Tyvärr är detta slasket lagligt, men exemplen visar klart att dessa bolag blankt struntar i utbildningens kvalitet och gångbarhet på arbetsmarknaden. Profiten står i högsätet. Svaret Realgymnasiets Jan Wikström ger DN är skrattretande. Detta måste stoppas.

Ansvarigt statsrådet Aida Hadzialic ger i alla fall klara besked.

– Det är oacceptabelt att få betalt för en utbildning som man inte ger. Skattepengar ska användas till det de är avsedda för, säger hon. DN

Förmodligen kommer Jan Björklund och hans marknadsliberala svans att hävda att ett stopp för detta kommer att förvandla Sverige till en hybrid mellan Kina, Nordkorea och det medeltida Spanien.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: