När Zlatan visade att fransk yttrandefrihet är som den nakne kejsaren

Zlatan Ibrahimovich är en fotbollsspelare. En rätt hetlevrad sådan. Ingen ovanlig egenskap för elitidrottsutövare. I den senaste matchen gjorde domaren en äkta dundertabbe och Zlatan reagerade starkt.

”Och efteråt sågs han gå förbi franska journalister och utbrista på engelska: ”Under mina 15 år som spelare har jag aldrig sett en så dålig domare. Det här landet förtjänar inte PSG”.Expressen

I resten av världen hade det varit det, som det heter. På sin höjd hade det nationella fotbollsförbundet haft någon form av åsikt.

Men icke i landet Frankrike. Där går först idrottsministern i taket. Han, Zlatan, har förolämpat nationen. Jag skulle tro att klubben ger Zlatan order att kläcka ur sig någon form av ursäkt, vilket han gör. Ministern är dock inte nöjd. Zlatan ska även be klantröven till domare om ursäkt.

Sedan klampar högerextremisten Marine Le Pen in på planen. ””Den som tycker att Frankrike är ett skitland kan lämna det”. Zlatan(utlänningen) har förolämpat den nationella äran, spottat på Trikoloren, Napoleon och Robespierre. På den gamla tiden hade hon förmodligen hojtat ”Off avec sa tête”, men nu får hon nöja sig med att kräva hans utkastande.

Att den franske domarbasen går i taket kan jag acceptera – det är hans jobb att försvara även klantrövar till domare. Att PSG kryper för media kan jag också på någon nivå köpa.

Vad jag inte köper är att Frankrikes idrottsminister får ett spel pga ett utbrott efter en domartabbe som kan ha avgjort den franska ligan. Om fransk fotboll vill disciplinera Zlatan utifrån gällande regelverk – fine. Det är en sak för fotbollen. Om Lasse Wibe i motsvarande situation skulle kalla Stefan Johansson för kassklant och fräsa att Sverige inte förtjänar IFK Göteborg tvivlar jag på att Gabriel Wikström likt sin franske kollega skulle gå i taket.

Idrottsministerns attack mot Zlatan visar var gränsen får för den franska yttrandefriheten. Ve den som förolämpar La France – Nationen. Alla andra är helt OK måltavlor, men inte La France – Nationen.

Gränsen för den franska yttrandefriheten går vid den egna gränsen.

Foto: Bundesarchiv, Wikimedia Commons

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: