Vill DI att Sverige ska hångla upp en diktatur? En förbannat dålig idé

”“he might be a bastard, but he’s our bastard

Orden ovan användes av Franklin D Roosevelt, när han skulle beskriva den blodstänkte diktatorn Somoza. En av hans efterträdare, Dwight D Eisenhower upprepade omdömet. Här har vi FDR , ledare för USA under större delen av andra världskriget, och Eisenhower, befälhavare över de västallierade styrkorna som båda hånglar upp en blodbestänkt slaktare. Igår befriade vi världen från Hitler och Tojo. Idag kysser vi en slaktare. Vi kan kalla den paradoxen ”Bastard-doktrinen”.

Västvärldens stormakter har utifrån geopolitiska skäl under åren med ena mungipan förespråkat demokrati och frihet, samtidigt som de stöttat några av de värsta svin detta arma klot har sett. Bland USA:s kompisar hittar vi bland andra Pik Botha, Pinochet, Shahen av Iran och Saddam Hussein.

Under kalla kriget var ordet ”antikommunist” det enda ord som krävdes för att få ett USA-stämplat carte blanche för att göra vad som helst mot det egna landets medborgare. I längden är det ingen bra idé. Det påminner om att i kissa i byxorna för att värma sig. Det fungerar ett tag, men sen blir det mer än vidrigt.

Att Saddam Hussein slaktade den egna befolkningen rörde inte USA i ryggen, så länge han säkrade oljeflödet. När han anföll Iran blev han i USAs ögon ”our bastard”. Vi vet alla hur det gick sen. Illa.

Batista25355a_crop4CIA var involverade i den kupp som placerade Shah Mohammad Reza Pahlavi vid makten. Shahen var en slaktare, vars regim föga skilde från den nuvarande. Shahens brutalitet lade grunden för den revolt som satte det nuvarande mullastyret till makten. USA valde att stötta den kubanske diktatorn Fulgencio Batista istället för den demokratiska oppositionen och belönades med Fidel Castro.

Det är aldrig bra när demokratier hånglar upp diktaturer. Det får så småningom konsekvenser.

Demokratier som av geopolitiska skäl lierar sig med diktaturer förlorar sin legitimitet. De tappar förmågan att kunna förespråka demokrati. I samma sekund som USA började tortera folk förlorade landet sin möjlighet att ha åsikter om vad länder som Nord-Korea eller Kina gör med sina oppositionella.

Geopolitik är också orsaken till att USA idag håller sig väl med länder såsom Saudiarabien och Egypten. Det är Bastard-doktrinen som spökar.

Jag blir faktiskt mörkrädd när jag läser PM Nilsson i Dagen Industri. Han anser att Sverige genom att kritisera Saudiarabien riskerar att bli ”Irans agent”. Nilsson vill helt klart att även Sverige ska anamma Bastard-doktrinen. Jag vet inte om Nilsson även vill att Sverige ska hångla upp Egyptens militärregim, men tanken är inte långsökt.

Ola Larsmo skriver i DN att Liberaler är för mänskliga rättigheter – så länge de inte kostar pengar. Tyvärr ligger det en hel del i det.

Jag blir betänksam när jag läser en passus på Ledarsidorna, ”Det fria väst tjänar faktiskt på, i sin kamp mot IS, att Saudiarabien fortsatt kan hålla sin opposition under en järnhäl.” Tyvärr hittar jag sålunda Bastard-doktrinen på ett ställe där jag aldrig trodde att den skulle finnas.

Oavsett, vägrar jag att acceptera Bastard-doktrinen. Det spelar ingen roll vilka argument eller rapporter valfri nisse hänvisar till.

Jag vägrar.

Jag lever i vissheten att demokrati är den optimala styrelseformen, att alla folk har rätt att styra sig själva och att ingen har rätt att förtrycka, mörda och tortera, oavsett skäl, syfte och konsekvens.

En lång artikel i al-Quds al-Arabi refererar tvärtom en rad stöduttalanden för Sverige under rubriken ”Egyptiska aktivister kritiserar Saudiarabiens stopp för den svenska utrikesministerns framträdande”.

Den arabiska våren må ha övergått i höst, men människorna som stod bakom finns kvar. Förr eller senare är det de som har makten. Inte ens det kvinnofientliga saudiska kungadömet lär ha evigt liv. För ett drygt halvår sedan rapporterade BBC om den ”det dolda upproret i Saudiarabien”. 

Snabbare än näringslivsdirektörerna hinner vända kappan kan Sveriges stöd till Palestina och kritik mot bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien visa sig vara inte bara moralisk utan också exportekonomisk hårvaluta. Per Gahrton i AB

Jag och Gahrton är inte alltid på samma blad, men denna gång…

Foto: Harris & Ewing

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: