Desto fler sportmetaforer – desto okunnigare politisk journalist

visslareDet finns ett enkelt sätt att avgöra kompetensen hos en politisk journalist. Det är bara att studera hur frekvent murveln ifråga använder sig av sportreferenser.

Den journalist som vill skriva om sakfrågor, oavsett vad det är, tvingas läsa in sig på en värld av mer eller mindre muntra detaljer. Vi talar om utredningar, lagtext, handlingar skrivna på ett språk som torrare än torrt. Inte timmar, inte dagar, utan veckor eller månader av hårt arbete för att komma fram till en punkt där rätt frågor kan börja ställas.

Den journalist som vill skriva om ”spelet” behöver inte pyssla med sånt. Allt som behövs är en flyhänt penna och en förmåga att snappa upp lösa rykten och göra allt av dem. En annan klassiker är ett frekvent användande av sportmetaforer. Komplexa processer som leder fram till beslut som påverkar individers framtid beskrivs i termer av vinnare eller förlorare. Konsekvensanalysen av besluten är frånvarande.

Den som undrar vem som är vem behöver bara läsa några artiklar av Niklas Orrenius och Niklas Svensson…

Annonser

Etiketter: ,

Ett svar to “Desto fler sportmetaforer – desto okunnigare politisk journalist”

  1. Magnus Says:

    Javisst är det så – men man får nog säga att tidningar och redaktioner idag verkligen inte heller uppmuntrar eller backar upp någon som vill skriva med torrt krut och problemorienterat som t ex Orrenius. Inte i Sverige, inte i många andra länder heller. En kille som Orrenius anses dyr i drift och ofta jobbig för branschen, för sina egna arbetsgivare, oavsett hur mycket han än hyllas nu när han är etablerad.

    Det finns bara plats för ett mycket begränsat antal sådana i svensk media idag och praktiskt taget ingen återväxt; att få igång en karriär som journalist eller kolumnist med ”Orren-standard” på det man tänker skriva (och på de ämnesval den unge reportern gör) ter sig idag säkert lika omöjligt som att vilja skriva som Jolo, Wallraff eller Sven-Eric Liedman: det utrymmet finns helt enkelt inte längre. Både tidningar, radio och politiker har valt bort det till förmån för glitter, glam och skvaller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: