”naivitet och marknadsfundamentalism”

Expressen verkar ha fått en partiell Lidnersk knäpp. För några dagar sedan skrev de om hur ”Naiva borgare har bäddat för kriminella”. Idag skriver de en ledare som förmodligen kommer att få Annie Lööf att tugga fragda.

Lööfs reaktion mot gårdagens besked om att regeringen tillsätter en utredning för att se över vinster i välfärden påminner om ett barn som blivit av med godispåsen.

– Det här är ett förslag om ren statssocialism, och ett eko från 70-talet. Det här ett ideologiskt korståg mot människor som väljer fristående förskolor, skolor, äldreboenden och vårdcentraler, dundrar Annie Lööf. SR

Vi kanske ska vara glada över att Lööf inte tog DDR i sin mun, men det kommer förmodligen. I den marknadsliberala världen sätter man likhetstecken mellan att leda en brutal diktatur och att se till att skattepengar avsedda för vård, skola & omsorg används där och inte hamnar på anonyma skattesmitarvänliga nummerkonton i valfritt skatteparadis.

Jag hade gett tre kapitel av Das Kapital för att få se Lööfs reaktion när hon läser Expressens sågning av henne själv. De nämner inte Lööf vid namn, man att hon är av de som avses kan ingen tvivla på.

Men det är faktiskt borgerligheten som har korstågat och skapat något av en anarkokapitalism i välfärdssektorn. Sverige är på detta område extremt.

Exakt hur vinster ska begränsas är de rödgröna fortfarande mycket vaga kring. Men det viktiga är verksamheterna fungerar som det är tänkt. Och att systemen inte inbjuder till missbruk som sedan ett helt Pentagon av inspektörer måste försöka hålla efter. Samma lösning för alla branscher är inte nödvändig, vilket regeringen nu verkar inse. Det är bra.

Skolan har exempelvis en särställning, där marknaden inte hör hemma. Konkurrens och vinstjakt har lett till att skolföretag i praktiken har använt höga betyg som säljargument. Somliga aktörer har snålat grovt med kvaliteten för att vinstmaximera. Det egentligen otänkbara – plötsliga konkurser – har förekommit.

Så kan man inte vanvårda ett centralt samhällsintresse. Expressen

Den smällen skulle varit given i Slapsgiving

Markus Mattila har samlat några av högerns bästa.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: