Utredning om vinster i välfärden – Högern går tokbananas

VälfärdVinster i välfärden var en het fråga i senaste valrörelsen. Ska skattepengar avsedda för våra barns utbildning användas till just utbildning eller ska de hamna på nummerkonto i ett skatteparadis? Utbildning sade politikens vänstra sida – inget fel på nummerkonton replikerade den högra sidan.

Nu är det dags att göra politisk verkstad av visionerna, dvs tillsätta en utredning. En process som för vissa kan kännas lite grågrå – men sånt är livet i samhällsförändringsbranschen. Om man likt Jan Björklund stiftar lagar lite på måfå uppstår konsekvenser ingen har räknat med. Vi är inte Björklund.

Statsrådet Shekarabi och oppositionspolitikern Sjöstedt skriver om målen för utredningen på DN debatt.

Skattemedel ska användas till verksamheten. Utredaren ska ta ställning till vilka metoder som kan användas för att uppnå målet att skattemedel ska användas i just den verksamhet de är avsedda för, utan att reglerna kan kringgås. Förekomsten av vinstintresse påverkar incitamentsstrukturen i verksamheten, vilket går ut över kvalitet, likvärdighet och arbetsvillkor. Väl utformade regelverk för kvalitet och tillsyn begränsar dock denna risk. För att få ta del av offentliga medel ska privata aktörer kunna visa att de offentliga medlen kommer brukarna till godo. Eventuella överskott ska som huvudregel återinvesteras i den verksamhet där de har uppstått. Nya regler bör starkt begränsa möjligheterna att dela ut vinst eller på annat sätt föra ut medel från verksamheten, även i samband med försäljning. DN

Dessa i mitt tycke självklara mål får högern att gå tokbananas. Centerpartisten, tillika riksdagsledamoten och gruppledaren Anders W Jonsson anser på Twitter att ovanstående mål är en ”attack även mot tusentals handikappade”. Han ville bli partiledare för Centern. Bara en upplysning.

Vårdföretagarna anser att ovanstående innebär att Sverige blir som DDR. Tror de på fullt allvar att den typen av argumentation stärker deras chanser att bli tagna på allvar? Bara en fråga.

Ilmar Reepalu har fått uppdraget att leda utredningen. Kommer högern att utnämna honom till Erich Honecker II?

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Utredning om vinster i välfärden – Högern går tokbananas”

  1. Fördelningen av välfärdens resurser ska styras efter behov | Görans tankar och bagateller Says:

    […] som skrivit: Peter Johansson, Markus Mattila, Thomas af Bjur, Björn […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: