Farväl kära överskottsmål – det var kul så länge det varade

Everything that has a beginning has an end” The Oracle till Neo

Även den mest obskyra populärkultur innehåller understundom oomkullrunkeliga sanningar. Ögonblicket när Oraklet förklarar för Neo att inget är evigt är ett exempel. Vi kommer alla att dö, en svullad sol kommer i en avlägsen framtid att förånga jorden och statens överskottsmål kommer att förändras. Inget är evigt, allt har sin tid.

Det svenska överskottsmålet skapades av Göran Persson för ett speciellt syfte – att sanera den svenska ekonomin. När det infördes var den offentliga sektorns bruttoskuld c:a 70% av BNP. När Persson lämnade över till Reinfeldt 2006 var siffran 40% och där ligger vi även idag. Sakligt sett borde överskottsmålet ha ersatts med ett balansmål redan då. Vi har oavsett i praktiken agerat utifrån balansmål under de senaste 9 åren.

Överskottsmålet har under de senaste åren ifrågasatts av ekonomer och beslutsfattare från höger till vänster. Ann-Mari Pålsson & en panel ekonomer gjorde det 2012, LOs ordförande 2013.

Jag och många av mina lokala och regionala partikamrater har länge drivit kravet att överskottsmålet ska ersättas av ett balansmål. Idag nås jag av beskedet att så skall ske. Jag gläds över att makterna har lyssnat till oss.

Borgerligheten kommer naturligtvis att skrika ”Grekland” tills det rinner sur tzatziki från deras öron. Det är inget att bry sig om. Moderaterna avskydde överskottsmålet när det infördes. ”Överbeskattning” var deras omdöme. De såg så småningom ljuset och insåg att vi hade rätt – samma sak kommer att ske nu.

Den som faktiskt läser Anderssons artikel inser att det inte är frågan om någon snabb drastisk förändring, vilket jag beklagar.

I praktiken skulle en sådan förändring inte innebära att det på kort sikt skapas något budgetutrymme. Även med en förändrad målnivå skulle reformer i närtid behöva finansieras krona för krona. En lägre målnivå är alltså inget ymnighetshorn som det ibland låtit i debatten. På lite längre sikt frigörs dock ett utrymme för angelägna offentliga investeringar i infrastruktur, bostäder, klimatomställning, forskning och utbildning. DN

Att i längden låna till löpande utgifter är förkastligt, att låna till investeringar är däremot naturligt. Sverige behöver investeringar i infrastruktur och bostäder, vi behöver få fart på ekonomin och infrastrukturinvesteringar ger jobb, vilket i sin tur får övriga hjul att rulla.

Idag är det gratis att låna. Vad väntar vi på?

Det är läge.

Annonser

3 svar to “Farväl kära överskottsmål – det var kul så länge det varade”

 1. Per Kjellén Says:

  Sur tzatziki – bara det att kunna stava till det. Men det är just vad detta handlar om.

  Om överskottsmålet inte skall bli ett underskottsmål gäller det att införa ett balansmål. Detta är inte tzatziki utan sur semantiki.

  Tag statlig hushållning som något naturligt och något som kan tjäna som ett föredöme för medborgarna. 1. Bestäm statens uppgifter – livet, maten, kläder och bostad. 2. Bestäm att landets medborgare skall klara sig med eget arbete och egna mål. 3. Bestäm att nationens skötsel skall ske av kompetenta personer med en ofläckad moral. 4. Ge staten de pengar som behövs för att genomföra detta.

  Vänstern kommer att skrika därför att de vet hur ett solidariskt, jämlikt, feministiskt samhälle utan girighet och korruption ser ut.

 2. Peter Says:

  Och sen avskaffar vi den politiska demokratin.., /Peter

 3. Överskottsmålet – den självpåtagna bojan | Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Peter Johansson, Gabriella […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: