När högern laddar loss mot marknadslösningarna är högern tyst

lögnen straffar sig självLäser med nöje Anna Dahlbergs salva mot marknadsfundamentalisterna och inser att om till exempel Göran Greider eller Daniel Suhonen skulle skriva samma sak hade högerns stödtrupper skrikit ”Kommunister” i högan sky.

Janne Björklund hade som vanligt mumlat något om ”flumskola” och att ”alla inte kan bli akademiker”. Inte för att det skulle ha något samband med den aktuella debatten, utan för att det är vad Björklund alltid säger.

Nu är det Anna Dahlberg som på den borgerliga kvällsdrakens ledarsida skriver vad som även för marknadsextremisterna borde självklarheter, är övriga högern väldigt tyst. Stödtrupperna har fått permis.

Vad Dahlberg gör är att mosa hela den borgerliga strategin för hur arbetsförmedlingen skall fungera. Inte bara etableringslotsar och nystartsjobb hamnar i skottgluggen – även högerklenoder såsom RUT mosas.

Inte nog med att Dahlberg begår ett fullkomligt lustmord på ett antal borgerliga hjärtefrågor – hon mosar även de borgerliga partiernas omdömen.

Med samma glada humör gjorde alliansregeringen det lättare än någonsin att starta och driva företag i Sverige. Man tog bort kravet på revisor i små bolag, gjorde det enklare att skaffa F-skattesedel liksom att senarelägga bokföringen. Därtill stoppade man förslaget om att införa månadsrapportering av anställdas löneuppgifter.
De ideologiska drivkrafterna bakom alla dessa reformer är tydliga. I alliansens Sverige är företagaren alltid en hjälte. Bara vi smörjer hjulen och släpper loss valfriheten på alla områden så kommer tusen blommor att blomma.

Ändå tycks de borgerliga partierna inte ha lärt sig någonting av de senaste årens erfarenheter. Trots haveriet med lotsarna vidhåller exempelvis Centerpartiet att dagens arbetsförmedling borde ersättas av en jobbfixarpeng. LOV-valfrihet, subventioner och skatteavdrag är fortfarande svaret på det mesta.
Såväl KD som FP vill dessutom koppla permanenta uppehållstillstånd i Sverige till att man har en anställning, vilket skulle öppna för en storskalig svarthandel med jobbkontrakt.
Om det finns något som den rödgröna regeringen kan göra bättre än den förra är det detta – att städa upp efter alla ideologiska utsvävningar i den blinda marknadsdyrkans namn. Expressen

I den blinda marknadsdyrkans namn” – Jag hade inte kunnat sagt det bättre själv.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “När högern laddar loss mot marknadslösningarna är högern tyst”

  1. ”naivitet och marknadsfundamentalism” | Röda Berget Says:

    […] verkar ha fått en partiell Lidnersk knäpp. För några dagar sedan skrev de om hur ”Naiva borgare har bäddat för kriminella”. Idag skriver de en ledare som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: