Förläng inte vapenavtalet med Saudiarabien

moderata kanonerDet fanns ingen anledning att förlänga vapenavtalet med Saudiarabien. Jag har i alla fall inte hört någon. Eftersom avtalet löper begår vi inget avtalsbrott.

I media flyger uppgifter om att en eventuell plats i säkerhetsråd kan vara avhängigt av att Sverige inte förlänger vapenavtalet med Saudiarabien. Det är viktigt att Sverige åter kan skaffa sig en plats i säkerhetsrådet, men jag tvivlar på att en avbruten vapendeal med Saudiarabien gör så där värst mycket till eller från.

Skulle det vara så att ett ej förlängt vapenavtal gör att Saudiarabien och dess allierade(läs USA) blir så pass upprörda att de blockerar en svensk plats i säkerhetsrådet må det vara hänt.

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Förläng inte vapenavtalet med Saudiarabien”

 1. Per Kjellén Says:

  Formalia:
  Avtalet med Saudiarabien är slutat mellan Konungariket Saudiarabien och Konungariket Sverige.

  Jag har förgäves frågat flera instanser om det officiella namnet på Sverige är Konungariket Sverige men aldrig fått någon bekräftelse på detta.

  Jag har lusläst Regeringsformen utan att hitta vare sig något om det officiella namnet på Sverige.

  Jag har lusläst Regeringsformen för att få ett begrepp om ämbetet statschef. Det står att Kungen är statschef men det står ingenting om vilken behörighet och vilka befogenheter Kungen har.

  Jag har fått svar från statsvetare att en Kung som statschef utan befogenheter icke kan göra Sverige till en monarki eller en konstitutionell monarki. Den konstitutionella monarkin kräver att monarkens befogenheter noga anges i konstitutionen.

  EU har uppfattat detta och kräver att internationella avtal tecknas av Sveriges regering – som det också står i RF74.

  Att ha en oklar konstitution leder Sverige in i oklara situationer. Avtalet med Saudii är en sådan. Saudiarabien kan ha uppfattat, att den svenske Kungen är garanten för att avtalet hålls.

  Men sedan förvånar det mig att flera gånger höra att avtalet skall förnyas vart femte år. Det är alltså inte formalia att förlänga avtalet. Det är att meddela Konungariket Saudiarabien att Konungariket Sverige icke avser att förlänga avtalet.

  Efter att avslutat avtalet och dess delar står det fritt för Saudiarabien att kontakta Sverige med de önskemål de kan ha i en ny förhandling för ett nytt avtal.

  Svårare än så kan det inte vara.

 2. En feministisk utrikespolitik | Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Johan Westerholm, Peter Johansson, Johan Westerholm, Skiftet, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: