Avskaffa vinstkravet på SOS Alarm

Jag läser på SOS Alarms hemsida att ”ägarnas avkastningskrav är 8 % på eget kapital i snitt över en 5-årsperiod”.  Varför ska SOS Alarm gå med vinst? Jag fattar faktiskt inte motivet.

Om jag kommer förbi en olycka och ringer larmnumret är det SOS alarm som ska se till att rätt hjälp anländer. Ambulans/brandkår/polis. En av dem eller en kombination. Det är deras uppgift. Inte att generera avkastning till staten.

SOS Alarm är en tjänsteproducerande organisation, där personalen torde vara den största kostnaden, men även den största tillgången. Besparingar i verksamheten torde alltså bli besparingar på personalsidan.

Jag läser ett inlägg av den förre larmoperatören Fredrik Antonsson, numera Sjätte mannen. Ett envise rykte säger att Antonsson satt på plats nummer sex i larmlokalen. Därav namnet. Ett betydligt mindre envist rykte hävdar att han var sexigaste larmoperatören i lokalen.

Han beskriver en minst stressig miljö där minst missförstånd kan leda till att en person avlider. Att en dylik organisation ska prioritera vinst istället för kvalitet är absurt.  Med en slimmad organisation får man en pressad personal och risken för stress ökar. Stressade personer begår misstag. Så enkelt är det,

Vi kommer alla att dö förr eller senare, men onödiga dödsfall är en mänsklig tragedi för alla inblandade. Samhällskostnaden för ett dödsfall överstiger vida den eventuella vinst SOS Alarm kan leverera till ägarna, dvs staten och SKL.

Avskaffa vinstkravet på SOS Alarm – ålägg dem att driva verksamheten utifrån ett nollresultat och fokusera på att driva en god kvalitativ verksamhet. Att Alarmverksamheten fungerar är en samhällsnödvändighet. Att den går med vinst är det inte.

Foto: Krusio, Wikimeda comons

 

Annonser

Etiketter: ,

3 svar to “Avskaffa vinstkravet på SOS Alarm”

 1. Håkan Larsson Says:

  Ursäkta, men ett dödsfall kostar inte särskilt mycket jämfört med en invalidisering. I BNP-gynnsamma fall kan en svårt vårdbehövande sängliggande person kosta 500 000 OM DAGEN. Det visar ju snarare på att BNP är absurt som räknemått. Att SOS Alarm ska gå med vinst är också fullständigt absurt.

 2. Ove Bergman Says:

  Motiven ær vinst …vafan!!!

 3. Jenny Says:

  men vinstkravet är ju inte på den delen av verksamheten som rör 112.
  Det är verksamheten gällande automatalarm, jourtelefoni, trygghetstelefoner, övervakning som har vinstkrav på sig.

  Om det är så att de gör vinst på de delarna ska dessa pengar användas för att stärka larmverksamheten. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: