Det är bra att svensk utrikespolitik befriats från Carl Bildt

bildt_sudanBorgerligheten har svårt att svälja att vi inte omfamnar Carl Bildt. Han är ju så ”kompetent, omtyckt, respekterad och har hundattityd”, anser borgarna. Dagens ledare i Expressen är ett uttryck för detta.

I Expressens borgerliga värld är inflytande samma sak som att rätta in sig i ledet och leka Följa John när USA och Storbritannien ger sig ut på en utrikespolitisk promenad. Ett inflytande som är likställt med att få vara med på scenen under förutsättning att vi anpassar oss är inget inflytande. Det är just anpassning, vilket är motsatsen.

Expressen kan inte hantera att Sverige åter blir en självständig röst i världen, att vi klarar av att hålla fler än en utrikespolitisk boll i luften.

När Sverige erkänner Palestina går länder som USA och Israel i taket av ilska. I andra delar av världen går man i taket av glädje. Sverige erkänner inte Palestina för att glädja någon, utan därför att det är rätt. Numera svansar vi inte efter USA.

Vårt erkännande startade en process där flera av EUs parlament uttalar stöd för att även deras länder ska erkänna Palestina. Det, om något, är att ha inflytande.

Expressen hävdar att Sverige numera ignorerar närområdet

Idag minns vi och hedrar vi de människor som miste livet vid Janukovitjregimens våldsamma tillslag mot demonstranterna på Självständighetstorget i Kiev. Under detta år har sedan Ryssland, i strid mot all internationell rätt, annekterat Krim och genom så kallade separatister utsatt Ukraina för en aggression som hittills kostat över 5000 människor livet. Nära 1,5 miljoner människor har tvingats fly från sina hem. Ansvaret för detta ligger entydigt hos Ryssland. Regeringen

Expressen borde ha mer koll på vad regeringen gör och säger, men när verkligheten inte passar Expressens politiska karta följer Expressen kartan.

Regeringen tillsätter även ett expertråd vars uppgift är att jobba med utvecklingsfrågor utifrån FNs 17 utvecklingsmål.Margot Wallström

Förslagen från expertgruppen kan till exempel handla om hur Sverige kan bidra till att förbättra organisationer som EU, FN, OECD och Världsbanken.

– Påverkar gör man bäst genom att komma med bra förslag och kan visa med goda exempel. Om vi lyckas bra i det här arbetet, till exempel med att hitta en riktigt bra jobbpolitik, då har vi också något att visa upp för omvärlden. AB

Det är en hög ambitionsnivå och den innehåller precis som Dagens Arena skriver en hel del radikalitet.

Löfven glömmer inte sina grundfrågor: Jobb, innovation, utbildning, industripolitik. Bäst lyckas han dock nå ut till publiken när han gör vågrörelser med armen och förklarar hur den globala ekonomin har utvecklats. Från nationella konjunkturer till gemensamma strömningar där den globala ekonomin måste hanteras gemensamt. Löfvens lösning är egentligen förvånansvärt radikal: Globala fackföreningar ska leda arbetet mot en ”New Global Deal” mellan arbete och kapital där arbetsvillkoren garanteras i en värld utan lönedumpning. DA

Expressen sammanfattar Bildt rätt bra när de skriver att han var en medelstor hund med stor hundattityd.

Det räcker inte för oss. Vi nöjer oss inte med en att ha stor hundattityd – vi vet att vi är en stor hund och vi lånar vår attityd från Kerberos.

Vi, och Dylan, har dessutom insett det som Högern missat.

Gentlemen, he said
I don’t need your organization, I’ve shined your shoes
I’ve moved your mountains and marked your cards
But Eden is burning, either brace yourself for elimination
Or else your hearts must have the courage for the changing of the guards Changing of the guards, Bob Dylan

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

2 svar to “Det är bra att svensk utrikespolitik befriats från Carl Bildt”

  1. Magnus Says:

    Tja, Expressen och andra borgerliga tidningar har haft tydliga svårigheter att hantera Bildt också – nu på 2000-talet. Under våren 2007, bara några månader efter att alliansregeringen tillträtt, drev just Expressen en intensiv och högljutt känsloladdad kampanj som uppenbarligen syftade till att få bort Bildt, med alla den tidningens vanliga sjaskiga metoder. Nyhetssidorna och ledarsidan jobbade i tandem vecka efter vecka och båda försökte i lika hög grad framställa Bildt som en lakej åt turkar och ryssar, kompis med folkmördare och en man som personligen profiterade på samröre med skumma regimer (det handlade, visade det sig, bland annat om hans aktieinnehav i amerikanska General Electric som tillverkar en del saker som i sin tur ingår i turkarnas stridsflygplan och robotar etc, men det skrev Expressen givetvis inte ut, man bara insinuerade hej vilt…).

    Jag har ofta undrat vem som var den tilltänkte nye utrikesministern. En ideologiserad högertidning som Expressen kör inte en sådan kampanj, särksilt inte strax efter ett val, utan att ha syftet att uppnå politiska mål, dvs den gången förmodligen att avsätta Bildt. men vem ville man ha in, och vilka hade lagt beställningen? Ahlmark kan väl ändå inte ha varit den tilltänkte killen…?

    Alltså, många högermän och nyliberaler ogillar och misstror Bildt därför att han (under senare årtionden) aldrig köpte den amerikanska jingo-retoriken rakt av, han var exempelvis kritisk till Clintons bombningar av Serbien ’99 i ett läge när nästan alla i svensk borgerlighet var för, han var kritisk till Bushs krig mot terrorismen, han vägrade också att låta sig dras med i hyllningskören under Georgienkriget. Han klarar, i motsats til många andra svenska utrikespolitiker, at se realistiskt på vad som händer och att tänka runt nästa hörn. Men det är klart att idag anses han vara bättre än Magdalena Andersson, det är ju en given vinkling….

  2. Peter Says:

    Hans koppling till Lundin är minst sagt besvärande. /Petet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: