Är dessa handlingar utförda av terrororganisationer – eller inte?

paragrafLäser en artikel i Sydsvenskan av vänsterpartisterna Hans Linde & Linda Snecker. Förhoppningsvis är det fler än jag som läser den. Alla som avser att fatta beslut i frågan bör, nej ska, läsa den.

Det är enligt svensk lagstiftning förbjudet att delta i, förbereda, medverka, finansiera och uppmana till terroristbrott. Även krigsförbrytelser är straffbart i Sverige, oavsett var i världen de begås.

Det är uppenbart att IS både begår terrorbrott och krigsförbrytelser, och alla som deltar i dessa kriminella handlingar och kommer till Sverige ska också åtalas och dömas. Vi behöver nu garantera att svenska åklagare och domstolar har de resurser och den kompetens som behövsSdS

De båda slår fast ett fakta som torde vara självklart. Det är redan förbjudet att ”delta i, förbereda, medverka, finansiera och uppmana till terroristbrott”. Problemet är att enligt svensk lag måste vi binda en enskild individ till dennes handlingar. Det är handlingen som är brottslig, inte medlemskap i organisationen eller förbandet. Tyskar och andra som tjänstgjort i terrororganisationen SS döms inte för att de burit SS-uniformen utan för att de som individer begått krigsbrott.

Det vore betydligt enklare om vi kunde döma alla som tjänstgjort i SS för krigsbrott. Det där med bevisföring skulle bli problemfritt, men det är inte så vårt rättssystemen fungerar. De båda tar även upp frågan om terrorresor.

Nu snabbutreder regeringen en kriminalisering av så kallade terrorresor. Samtidigt har regeringen låtit förstå att det även i framtiden ska vara tillåtet att strida för vad man ser som de goda.

Men hur ska man i lagstiftningen skilja på ”onda” och ”goda”?SdS

Det är intressant fråga. Vad som är ett krigsbrott eller inte. Ur ett historiskt perspektiv kan vi fråga oss om det var ett krigsbrott att bomba Coventry. Herman Göring åtalades i Nürnberg Att bomba Dresden var det uppenbart inte, eftersom ingen ens funderade på att väcka åtal.

Precis som Linde/Snecker skriver  är PKK av EU stämplade som terrororganisation. De strider också mot IS. Hur ska då Sverige ur ett strikt juridiskt perspektiv bedöma de som reser till annat land i syfte att strida för PKK? De är ju av det EU som Sverige är medlem av per definition en terrororganisation.

Om vi tar två praktiska tydliga exempel. Är nedanstående två exempel utförda av terrororganisationer?

 1. Strider i civila kläder och tar skydd  genom att gömma sig bland annan civilbefolkning
  Agerar prickskytt mot enskilda soldater och trupp.
  Minerar vägar, broar, och annan mark
  Spränger mål de anser vara värdefulla för fienden.
  Dödar enskilda soldater när de inte är i tjänst.
  Ger misstänkta förrädare ett nackskott
 2. Intar ett mindre samhälle med c:a 700 invånare
  Begår åtskilliga våldtäkter
  Mördar hälften

Skall medlemskap i ovanstående organisationer automatiskt straffas med fängelse?

Ja eller nej?

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: