Svenskt Näringsliv vill avskaffa strejkrätten – inget nytt under solen

Bild 118 februari, dvs idag, genomför Världsfacket en aktionsdag för rätten att strejka. En rätt som torde vara självklar, men så är inte fallet.

– Om inte strejkrätten erkänns blir de andra rättigheterna om organisationsfrihet, förhandlingsrätt och andra friheter inte mycket värda, säger Oscar Eneroth.
Han företräder LO i den svenska ILO–kommittén.
– Strejkrätten har varit en del av ILO–rätten i över 50 år. Det oerhört allvarligt att arbetsgivare inte längre erkänner denna grundläggande rättighet. KA

I Turkiet är strejkrätten redan satt i hönshuset

“The right to strike no longer exists in Turkey”, says Kemal Özkan, IndustriALL Global Union Assistant General Secretary. “This fundamental right, guaranteed by the Constitution of the country and international norms ratified by the government, exists only on paper, not in reality”. Industriall

Hur ser då ut i Sverige? Är strejkrätten accepterad i vårt land? Inte om vi frågar lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv som på denna dag, vigd åt värnandet av grundläggande rättighet, lägger förslag som i praktiken innebär ett avskaffande av strejkrätten.

 • stärka respekten för arbetsfreden
 • införa rimlighetsbedömning av stridsåtgärder
 • förbjuda sympatiåtgärder Svenskt Näringsliv

Första punkten är en ren nonsenspunkt, utan betydelse.

Andra punkten innebär i praktiken att avskaffa strejkrätten. Vem ska bedöma rimlighet? På vilka grunder?

Tredje punkten är jämställt med att i princip avskaffa fackföreningar.

Vad svenskt näringsliv är ute efter är att avskaffa fackföreningar som vi känner dem samt kollektivavtalen och ersätta dem individuella löner som sätts ensidigt av arbetsgivaren.

Föreningsrätten, vilket naturligtvis inkluderar strejkrätten, är likt rösträtt och yttrandefrihet en grundläggande demokratisk och mänsklig rättighet. Lika lite som jag accepterar att arbetsgivarna avskaffar den politiska demokratin accepterar jag att de avskaffar strejkrätten.

Är det så att arbetsgivarna ogillar varsel, kanske de ska överväga att sätta sig och förhandla istället för att hänvisa till ”märket” och säga att allt är klart. Vi har sett ett mönster under de senaste avtalsrörelserna, där facken måste lägga varsel för att överhuvudtaget få arbetsgivarna till förhandlingsbordet.

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Svenskt Näringsliv vill avskaffa strejkrätten – inget nytt under solen”

 1. Per Kjellén Says:

  Den liberala uppfattningen är att alla överenskommelser om ekonomi skall träffas mellan fria individer, utan tvång, till ömsesidig nytta.

  Den enda rimliga invändningen mot denna princip skulle vara, att på arbetsmarknaden är parterna inte fria. Den invändningen kan historiskt vara skälet till strejkrätten.

  I dagsläget har vi fått rapporter om att fattigdomsmålet uppfyllts redan nu. Orsaken till detta är att löner i utvecklingsländer stiger. Det är den utvecklingen som måste stöttas.

  De löneanställda är ingen menlös skara som skulle drabbas av slaveri om strejkrätten försvann. De flesta stater i den fria världen har lagar mot slaveri.

  De flesta lönearbetarna är anställda antingen inom det offentliga eller i företag med individuellt och transparent ägande. Någon obalans bör inte förekomma och kan i sin tur bäst motverkas inom ett fritt näringsliv, fritt från monopol-

  Det viktigaste är att överenskommelser om löner och arbetsvillkor icke ske med tvång.

 2. Peter Says:

  Du har alltså inga problem med att avskaffa em grundläggande demokratisk rättighet. Hur är det med rösträtten? /Peter

 3. Per Kjellén Says:

  En grundläggande demokratisk rättighet skall gälla alla.

  I FN:s deklaration om MR finns ingenting som fastställer strejk som en rättighet.

  I RF74 2 kap 14 § En förening av arbetstagare samt arbetsgivare och en förening av arbetsgivare har rätt att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden, om inte annat följer av lag eller avtal. Lag (2010:1408)

  visar tydligt att rättigheten att strejka är förbehållen LO och Svenskt Näringsliv och även andra sammanslutningar med samma syfte.

  Strejk är att använda våld eller tvång och sådant skall inte förekomma i en konstitution annat än det våld och tvång som anförtrotts staten för att upprätthålla och försvara skyddet av alla medborgare..

  Bakgrunden till och motiveringen för att strejkrätten tagits med i vår grundlag känner jag inte till, Att den rättigheten är en grundläggande demokratisk rättighet följer inte av att den återfinns i RF74. En grundläggande demokratisk rättighet skall gälla alla medborgare.

  Vi tänker värna strejkrätten med alla tillgängliga medel. Jag har inga problem med att genom strejk och blockak tvinga en företagare att gå med på något hen hatar. Jag har heller inga problem med att stänga ner Sverige utifrån liberalerna vill avskaffa strejkrätten. Stoppa all produktion av varor & tjänster, alla kommunikationer, alla transporter, all handel, all vård som inte är akut, Efter nån vecka kommer liberalerna att backa. Detta är ingen filosofisk diskussion där du kam flytta min position en ångström eller två. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: