Enbart polis räcker inte för att stoppa terrorn

Naturligtvis har polismakten, såväl Säpo som den vanliga, en viktig roll när det gäller att bekämpa terrorism. Men, de kan inte göra det själva. Polisen skall naturligtvis utreda och gripa de individer som begår terrorhandlingar. Det är deras kärnuppgift. Likaså skall de genom spaning försöka identifiera potentiella terrorister och utreda den olika typer av förberedelsebrott. En annan polisiär kärnuppgift. En tredje är olika former av bevakningsuppdrag av potentiella terrormål.

Vad polisen knappast klarar av att göra är att förhindra att unga män och kvinnor låter sig rekryteras till diverse terrorgrupper eller väljer att bli ledarlösa terrorister. Här krävs andra aktörer.

Jag läser en artikel i SvD, skriven av filosofen Roger Fjällström. Han skriver om Frankrike och de franske komikern Dieudonné, åtalad för yttrandefrihetsbrott. Den är lång och komplex, men jag rekommenderar den, därför att Fjällström beskriver en verklighet som måste hanteras.

Dieudonné pekar ofta på hur olika offren för slavhandeln och offren för antisemitismen betraktas och behandlas, och den får honom att spy över det senare. Förklaringen, anser han, är judisk dominans av media, kultur och samhälle och att man utnyttjar offerstämpeln för att tillskansa judar privilegier och säkra stöd till Israels politik.

Tankar liknande de ovanstående frodas i invandrartäta storstadsförorter i Frankrike, platser som nyss gav Manuel Valls uppenbarelsen att landet utvecklat en ”social och etnisk apartheid”. Det finns många skolor där eleverna inte uppfattar sig som franska och där lärare möter hela klasser som exempelvis vägrar en tyst minut för offren på Charlie Hebdo och Hyper Cacher. SvD

Jag köper inte på några villkor Dieudonnés förklaringsvärld, men påpekandet att slaveriets offer relativiseras är korrekt. Jag har själv läst texter och hört uttalanden av högermän från USA som anser att afroamerikaner skall vara tacksamma för slaveriet, eftersom de har bättre liv än många afrikaner.

Svenske journalisten Ulf Nilsson hävdade i sin krönika ”att kolonialismen trots allt var bra på många sätt”.  Vem har glömt debatten efter den famösa slavauktionen på Hallands nation i Lund? ”Jallow Momodou, som gjorde polisanmälan, hånas och kallas ”lättstött neger” på främlingsfientliga debattsajter.

Jag skrev tidigare idag om den ledarlöse terroristen. Den som händelsevis undrar över varför någon beslutar sig för att bli en ledarlös terrorist bör läsa Fjällströms artikel. I dessa förorter finns ett äkta utanförskap, inte att beblanda med Reinfeldts Schlingmanninspirerade nyspråk, utan ett mentalt tillstånd som kan ta bäraren i väldigt otäcka riktningar. Inte så lite av ”I som här inträde, låten hoppet fara”.

Ta en rejäl dos av detta utanförskap, blanda in det faktum att dessa ungdomar sedan barnsben sett deras föräldrar vittra bort en hopplös tillvaro. Krydda med en öppen rasism från delar av det samhälle som ska föreställa vara deras och strö över en mer eller mindre korrekt känsla att övergreppen mot dem själva relativiseras och häxbrygden i form av unga arga män och kvinnor är redo att serveras.

Och vi har många rasister i Danmark nu som kallar utlänningar för apor och allt möjligt. Men det är lite tabu att säga att folk är rasister DN

Christer Mattsson menar i SvD att det är lätt och enkelt att vara fanatiker eftersom lösningen är så enkel och självklar. Att de unga som växt upp i de förorter som Fjällström beskriver attraheras av fanatiker är inte svårt att förstå. Det skulle snarare vara konstigt om de inte attraherades.

Polisens roll är att bekämpa brott, men de har inga verktyg för att bekämpa den typen av utanförskap som beskrivs ovan. Där uppfattas polisen, rätt eller fel, som en del av problemet. Vi måste skapa ett inkluderande samhälle, där det äkta utanförskapet inte frodas. Det innebär också att vi måste ta ansvar för vår historiska skit.

Ett land som Frankrike måste till exempel erkänna sin roll i slavhandeln, även om, speciellt om, det skapar en rejäl blodfläck på den vajande Trikoloren och förvandlar franska revolutionens stolta paroller till hycklande fraser. Även Sverige måste ta ansvar för slaveriet. Vår del var liten, men det berodde inte på bristande vilja, utan på bristande förmåga.

Vi måste även ge de individer som slagits för IS eller Ukrainska nasseförband en reell chans att skaffa sig ett liv. Vi har idag organisationer såsom Exit vars uppgift är att stötta nassar som vill hoppa av. Vi har KRIS som jobbar med kamratstödjande verksamhet för kriminella som vill förändra sina liv.

Nu efterlyser Muhammad El-Alti, talesperson för Göteborgs moské, att kommuner börjar med insatser för unga som är i farozonen.

– Det är väldigt viktigt att det finns någonstans att vända sig när man känner att man inte klarar av det här längre, att man vill hoppa av helt enkelt, säger han till SR. SvD

De individer som juridiskt kan knytas till krigsbrott ska naturligtvis dömas för det. Men, det är viktigt att komma ihåg att tjänstgöring i förband som begått krigsbrott i sig inte är brott. De svenskar som tjänstgjorde i Waffen-SS kan inte åtalas enbart för att ha burit uniformen. De kan endast dömas för sina individuella handlingar.

För att inte de andra skall ramla in på den väg som leder mot kriminalitet eller ledarlös terrorism krävs inte moraliska pekpinnar, utan vettiga insatser för att hjälpa dem till ett normalt liv. Lika mycket för allas vår skull, som för deras.

Den grå sanningen är rekryteringen till terrorgrupper i längden stoppas med utbildning, arbete, kultur, bra bostäder, vettiga sociala villkor, samt avsaknad av rasism och andra former av mental degradering.

Så enkelt och så oändligt svårt är det.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: