Den ensamme terroristen är SÄPOs mardröm

Bilden av den misstänkte terroristen börjar klarna. Klart är att han är alla säkerhetstjänsters mardröm.

  • Han är dansk, född och uppväxt i landet
  • Agerar ensam
  • Småkriminell bakgrund med våldsinslag

Enligt uppgifter hade han ”funnits på radarn”, vad det nu innebär. Förmodligen att någon polis i något sammanhang lagt märke till honom och sett honom som någon form av risk. Problemet är att han var en av många radarblippar. Av tusentals potentiella riskindivider observerade under säg en femårsperiod är det kanske en handfull som skulle kunna tänka sigfantiserar om att genomföra ett terrordåd. Steget från fantasier till genomförande är sedan rätt rejält.

Jag såg en intervju med en terrorforskare på dagens morgonnyheter. Han påpekade att denna typ av terrorister är ett påfund av inhemsk amerikansk terrorism, med start någon gång på 70-talet. Han kallade fenomenet ”den ledarlöse terroristen”.

Svagheten med traditionell terrorism á la IRA, ETA eller RAF är att det finns en beslutsstruktur och med kommunikation. Strukturerna kan kartläggas och/eller infiltreras, kommunikation kan avlyssnas och organisationerna sprängs. Kan polisen fängsla ledarskiktet är chansen stor att terrorverksamheten i alla tillfälligt rasar ihop. Dessa traditionella terrorgrupper har organisatoriskt mycket gemensamt med polis eller militär.

En ledarlös terrorist av typen UNA-bombaren, eller Breivik för den delen, är mycket svår att spåra och hitta av den enkla orsaken att det inte finns några strukturer att kartlägga och ingen kommunikation att avlyssna.

Kaczynskis sammanlagt 16 bomber orsakade totalt tre dödsfall och skadade drygt tjugo personer. Det tog FBI totalt 17 år att hitta Unabombaren, och många menar att han aldrig hade blivit funnen om hans bror inte hade tipsat polisenWikipedia

Kaczynski använde bomber, vilket gör att det fanns en viss chans att spåra materialet till bomberna. En ensam småskalig terrorist som använder enkla handvapen är hart när omöjlig att kartlägga eller förutse. Finns vederbörande dessutom i en kriminell miljö och därigenom har kunskap om hur man skaffar vapen utan att bli upptäckt blir det än värre. Pratar vi dessutom om en enstöring som varken har riktiga vänner eller familj finns ingen potentiell polisläcka.

Grupper som IRA eller ETA hade ett dimmigt mål om att militärt tvinga en stat till underkastelse för att nå sina mål. Ett angrepp skulle följas av ytterligare ett etc. Det i sig gjorde dem synliga, i viss mån förutsägbara och med det sårbara.

Den ensamme terroristens mål är just att döda, skada, terrorisera och skrämma. För hen räcker det med en lyckad attack. Det gör hen osynlig, oförutsägbar och med det i princip osårbar.

Vad gör polisen när det traditionella arbetssättet inte fungerar. Stärker bevakningen kring troliga mål? För hur länge?

Hur skyddar samhället sig mot den terrorist vars metod är att hugga en vanlig kökskniv inköpt på IKEA i slumpmässigt vald person på gågatan?

Den ensamme terroristen är SÄPOs mardröm.

Annonser

Etiketter: ,

Ett svar to “Den ensamme terroristen är SÄPOs mardröm”

  1. Enbart polis räcker inte för att stoppa terrorn | Röda Berget Says:

    […] Tankar från en Sosse « Den ensamme terroristen är SÄPOs mardröm […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: