När kommer rasistmobben att börja slå mynt av de mördade i gårdagens terrordåd?

BakterierIgår begicks två terrordåd i Köpenhamn. Ett mot ett offentligt möte med den svenske konstnären Lars Vilks, ett mot en synagoga. En person mördades vid vart terrordåd.

Enligt uppgifter i DN har den danska polisen skjutit en misstänkt gärningsman.

Strax före klockan fem på söndagsmorgonen kom den misstänkte mannen tillbaka till lägenheten i Nørrebro. Polisen försökte då ta kontakt med honom, varpå han flydde från platsen. Skottlossning utbröt och mannen sköts till döds.

I nuläget finns inte något som tyder på mannen skulle ha haft några medbrottslingar. Inte heller finns det någon säkerställd koppling till Sverige. Polisen i Skåne samarbetar dock nära med dansk polis och den svenska säkerhetspolisen Säpo. DN

Nyckelordet är misstänkt. I skrivande stund 15/2 12:54 vet vi inte om den skjutne var gärningsmannen eller om han hade medhjälpare. Förhoppningsvis kommer den danska polisen att komma fram till sanningen.

Två saker är dock klara.

Terrorattacker är inte acceptabla. Inte i Danmark, Sverige, Frankrike eller någon annanstans. Igår attackerades ett kulturhus och en synagoga i Köpenhamn. Imorgon kan det vara pingstkyrkan och studieförbundet Vuxenskolan i Värnamo. Jag förväntar mig att den svenska polisen gör sitt jobb. Attacker i Sverige är inte osannolika. Vi vet också att terrorattacker kan trigga likasinnade eller individer som vill ge igen mot en verklig eller inbillad fiende.

De enda skyldiga är de inblandade. Tyvärr kommer troligen jakten på gärningsmännen att transformeras till jakten på gärningsmännens grupptillhörighet, vilket är lika oacceptabelt som själva terrorhandlingen.  På en presskonferens 13:08 säger den danska polisen att de troligtvis,men inte till 100%, vet vem gärningsmannen är.

Lika lite som basker, tyskar, italienare, irländare i gemen var ansvariga för vad ETA, RAF, Röda Brigaderna och IRA gjorde är den etniska och religiösa grupp som denne gärningsman tillhör kollektivt ansvariga för vad han gjort. De har med andra ord ingen som helst skyldighet att kommentera eller ta avstånd.

Tyvärr kommer dock rasistmobben att yla mot månen och media kommer inte att kunna avhålla sig från att kräva kommentarer av folk som inte är mer ansvariga än Gotlands kaniner.

Andra kommer att använda dessa terrordåd för att förstärka sina egna politiska positioner eller för att ge igen för verkliga eller inbillade leveranser av gammal ost.

Jag mår idag illa på mer än ett plan.

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “När kommer rasistmobben att börja slå mynt av de mördade i gårdagens terrordåd?”

  1. Lars Vilks är fortfarande en idiot och en kass konstnär… | Röda Berget Says:

    […] Tankar från en Sosse « När kommer rasistmobben att börja slå mynt av de mördade i gårdagens terrordåd? […]

  2. Kristian Jansson Says:

    Så länge motstånd mot totalitär extremism kallas rasism kommer förmågan att på bred front motverka/försvåra/förhindra sådana hör attentat vara lite svårare.
    Att kalla muslimska jihadister för vad de egentligen är kan omöjligt vara tasism då det handlar om att ta avstånd från en ideologi, det kan inte heller anses islamofobiskt.

    Den sorterar vi in under ”läst men inte förstått”. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: