…Och sen undrar de varför ungdomar avskyr poliser och ”ordningsvakter”…

Inspelningen visar hur ordningsvakten sitter gränsle över den pojkens bröst och trycker sin handskbeklädda hand över hans mun och näsa.
Pojken ser ut att kippa efter andan. Med gråten i halsen skriker han ut en så kallad Shahada, en muslimsk bön som uttalas när slutet är nära: ”Gud är den enda, och profeten Mohamed är hans sändebud”.
Vid ett tillfälle, när pojken ser ut att få panik och kränger med kroppen och förgäves försöker slå sig fri, lyfter vakten hans huvud och dunkar ner det i stengolvet.
Efter en stund anländer tre polispatruller till platsen. Pojken handfängslas och lyfts upp. Då spottar han vakten i ansiktet. Vakten reagerar instinktivt genom att slå honom i nacken, enligt vittnet.SdS

Vad vi har är alltså en vuxen man som misshandlar en nioåring. En vuxen man som slår en nioåring i handbojor. Sug på den en gång till och låt det sjunka in – ”som slår en nioåring i handbojor”. ”Ordningsvakten” slår dessutom den handbojade nioåringen mitt fram för ögonen på polisen. Polisens första reaktion är att inte utreda. ”Det är inte så att det våldet överskrider” anser lagens långa arm. Undrar om polisen ifråga hade sagt samma sak om nioåringen ifråga hade varit hans eller hans poliskollegas son?

Nu ändrar sig polisen och skall utreda saken, men skadan är redan skedd.

Idag, dagen efter, bekräftas återigen tiotusentals svenska ungdomars bild av polisen och rättssamhället. De är rättslösa – någon poliser och sk ”ordningsvakter” kan misshandla och förnedra. Hjälplöshet och förnedring föder vrede och vrede resulterar i våld. Enkel, självklar och skrämmande logik.

Nästa gång det flyger stenar genom luften i någon av våra förorter kommer samma vanliga gäng tyckare att undgå att koppla det faktum att en ”ordningsvakt” slår en nioåring i handbojor, framför ögonen på axelryckande poliser, till regnet av stenar och brinnande bilar. Däremot kommer moralkakorna att flyga.

Vi ska ha väldigt klart för oss att utan filmerna och offentligheten hade ingen utredning gjorts. Då hade polisen och de sk ”ordningsvakterna” sopat detta under mattan.

Skånepolisens reaktion får mig att tvivla på att detta hamnar i domstol. Om några månader läggs detta ned i tysthet. I det svenska rättssamhället är det nämligen skillnad på folk och folk. Rättssäkerheten för akademikerbarnet med ett efternamn som avslutas med ”-son” eller börjar med ”af” är betydligt större än för ett föräldralöst barn med rötter i Mellanöstern som avvikit från random institution.

Sen har ”ordningsvakten” mage att anmäla nioåringen för misshandel. Hur är den mannen funtad?

Undrar hur han kommer att beskriva händelsen för sin egen nioåring?

Hej mitt barn, nu ska jag berätta om pappas senaste hjältedåd.

Det var en gång en modig vakt…

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “…Och sen undrar de varför ungdomar avskyr poliser och ”ordningsvakter”…”

  1. Nero Says:

    Jag är inte förvånad. Jag har själv sett hur ”ordningsvakter” överföll en man som satt lungt och stilla på en stol på Knut den stores torg i Lund. De drog ner honom på marken och en av ”ordningsvakterna” satte sig på honom varefter ”ordningsvakten”, en biff på mer än 100 kg, placerade sina knä mitt på ryggen med ett knä på vardera sidan av kotpelaren på den överfallne. Därefter gungade biffen fram och tillbaka allt medan den olycklige killen skrek som en stucken gris. Efter en stund kom polis till platsen och grep den överfallne. Jag vände mig till polisbefälet och berättade vad jag sett och påpekade att det kanske var ”ordningsvakterna” de borde ta med sig till stationen. Polisbefälet noterade mitt namn och åkte iväg med den överfallne, men de hörde aldrig av sig. Sedan har jag talat med folk som arbetat som ordningsvakter och de har berättat att polisen vill att ordningsvakter ”tar hand om buset” för polisen skulle få allt för dåligt rykte om de gjorde alla tvivelaktiga ingripanden själva dessutom får ordningsvakter lära sig hur de skall formulera sig så att det se ut som om ordningsvakterna blivit angripna när det är ordningsvakterna som utövat våld.
    Nu har jag sett filmen på Sydsvenskans hemsida där en vuxen man, en ”ordningsvakt”, misshandlar ett litet barn. Det finns inget försvar för ett sådant agerande och jag skulle bli mycket förvånad om det är sådant polisen lär ut på sina ”ordningsvaktskurser”. Det skulle kanske vara på sin plats om några journalistaspiranter walraffade på några ordningsvaktskurser. (Tips till Uppdrag Granskning). Vi har förbjudit aga i skolan och barnmisshandel är ett brott. Det vi ser på filmen är mycket grov misshandel av ett litet barn och det borde ha varit straffbart även om det varit en vuxen som blivit misshandlad på detta sätt, oberoende av vad som skett tidigare. Om inte straffet för denna barnmisshandel blir fängelse i flera år bör lagstiftaren se över vår lagstiftning. Det är förbjudet att sätta sig på omhändertagna eftersom de kan kvävas, detta har skett när ordningsvakter satt sig på den de skulle omhänderta. På samma sätt är det självfallet förbjudet för en fullvuxen man att sätta sig på ett nioårigt barn. Dessutom kan det uppstå svåra hjärnskador som kan leda till livsvariga handikapp eller döden då en persons huvud dunkas i ett stengolv. Därför anser jag att ordningsvakten gjort sig skyldig till en synnerligen grov misshandel. Det är dessutom en försvårande omständighet att det våldet utövas av en ordningsvakt eftersom ordningsvakter bör ha både insikter och utbildning i hur och när våld får utövas, att det är förbjudet att misshandla barn och att det våld som utövas skall vara proportionellt i de fall det är tillåtet att använda våld. Det kan aldrig vara proportionellt att misshandla ett litet barn! Om detta anses vara OK eller om någon kan finna förmildrande omständigheter för ”ordningsvaktens” misshandel av ett litet barn måste våra riksdagsledamöter agera.
    Vad har har hänt med barnet? Har barnet fått sitt huvud röntgat? En magnetröntgen bör kunna se eventuella skador. Efter en sådan misshandel måste samhället se till att barnet blir undersökt! Det är viktigt att undersöka barnet snarast så att det kan få hjälp om hjärnan skadats av slagen mot stengolvet. Kan inte någon journalist intervjua en neurolog om detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: