Doldisen, Kändisen, Ungkonservatisten eller Jokern

kådisarnaKD ska välja ny partiledare, vilket är en grannlaga uppgift i alla partier. I ett parti med starka falanger är det extra grannlaga, speciellt när en falang ligger så långt till höger att vissa av deras egna partikamrater och allierade känner ett främlingskap inför dem.

KDs konservativa falang innehåller namn såsom Tuve Skånberg och Annelie Enochsson, vilkas åsikter får de mest inbitna moderater att skruva på sig och ger liberalerna kalla kårar. Detta gäng är ingen fördel när KD ska förhandla med övriga borgerligheten. Å andra sidan har KD inte råd att göra sig av med det gänget. eftersom de i grund och botten är partiets själ och ursprungliga kärna.

Efter Hägglunds strid med Mats Odell för några år sedan finns ingen klar kandidat att efterträda den nuvarande partiledaren. Om Odell och hans gäng hade suttit still i båten kunde han ha i dagsläget varit Kandidaten. Expressen listar en flock möjliga kandidater, av vilka några finns på bild ovan.

Kändisen, den förre journalisten nuvarande EP-ledamoten Lars Adaktusson, har tackat nej. Frågan är om han kan övertalas att rycka in som räddaren i nöden. Adaktussons styrka är hans kändisskap – allt annat är svagheter.

Doldisen, Acko Ankarberg Johansson, idag partisekreterare för KD, är ett namn som skulle fortsätta i Hägglunds fotspår. Hon känns ungefär lika spännande som Hägglund gjorde när han tillträdde, dvs inte alls.

Ungkonservatisten, Ebba Busch Thor, kommunalråd från Uppsala, är ung men redan en tung politiker inom KD. Att välja Busch Thor skulle vara ett rejält risktagande för KD. Som representant för KDs konservativa falang skulle hon kunna göra KD mer eller mindre omöjligt inom den moderatstyrda borgerliga alliansen. Alternativet skulle vara att backa så långt från sina egna ståndpunkter att svekdebatten skulle komma som ett expressbrev.

Jokern, dvs någon annan skulle i praktiken bli Acko Ankarberg Johansson light. Någon som inte skulle avvika så där värst mycket från Hägglunds positioner, men vara just light. I de namn Expressen listar finns några namn från KD riksdagsgrupp.

Mitt tips är att KD landar i Acko Ankarberg Johansson, av den enkla orsaken att det är säkrast, enklast och medför minst risk.

 

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Doldisen, Kändisen, Ungkonservatisten eller Jokern”

  1. Håkan Larsson Says:

    Det förefaller som Livets Ord m.fl. har satt ned foten angående Adaktusson. Mitt tips sedan ungefär ett år har varit Ebba Busch, och det håller jag fast vid – men jag trodde inte ledarbytet skulle komma så pass snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: