Vad skulle Kjöller skriva om musarm vore dödligt?

moderater arbetsmiljöHanne Kjöller, stolt medlem av Föreningen Högerns Fackföreningshatare, spyr galla på Byggnads. Orsak. Byggnads tar sig friheten att höja rösten mot döden på landets byggen. Byggnads gör vad en fackförening ska göra, dvs värna sina medlemmars intressen. Sådana otäcka typer.

När jag läser Kjöllers artikel slås jag av hur lite hon vet om hur det är att jobba på ett bygge eller på de industri. Jag har ingen erfarenhet av byggen, däremot av industriarbete på verkstad, sågverk och bryggeri.

En orsak till olyckor och dödsfall på våra arbetsplatser är helt enkelt brott mot arbetsmiljölagen. Företagen följer inte de föreskrifter som finns och det får konsekvenser. Folk skadas, folk dör.

En annan orsak är de anställda inte följer de föreskrifter och rutiner som finns. Orsakerna är flera. Det kan handla om rent slarv, det kan handla om ren okunskap eller brist på insikt om rutinernas betydelse. Oavsett är det företagets ansvar att se till arbetsplatsen är organiserad på det sätt som arbetsmiljölagen föreskriver och att de anställda följer de rutiner som finns.

Vad Kjöller inte verkar inse är att hög omsättning av personal, pressade tidsscheman och språkförbistring skapar en situation där de anställda inte hinner lära sig rutinerna och/eller pressas att slarva med dem. Jag skrev själv om mina erfarenheter på ett företag med dålig arbetsmiljö och en extremt hör omsättning av anställda. ”Dagen jag kunde dött på jobbet”.

Kjöller ondgör sig vidare över att Byggnads vågar ta ordet kollektivavtal i sin mun. Företag som är så pass oseriösa att de inte vill skriva avtal har i allmänhet en mindre seriös syn på arbetsmiljön. Dessa saker går hand i hand.

Problemet enligt Kjöller är att de abbans byggjobbarna tjänar för mycket. De har gud bevars ackord, i alla fall vissa av dem. Som fd ackordsarbetare kan jag upplysa Kjöller om att rätt satta ackord inte är speciellt stressande. Så länge jag jobbade i normal takt gick ackordet ihop utan större problem.

Vidare verkar hon tro att ett fackförbund är något slags försäkringsbolag. Orsaken att Byggnads och andra förbund har ackord i sina avtal är att medlemmarna har bestämt att de ska vara kvar. Byggnads, IF Metall, Kommunal, Fastighets och övriga fackliga organisationer styrs av sina medlemmar i enlighet med rutiner som stadgarna förskriver. Dessa beslut har anställda och förtroendevalda att rätta sig efter.

Vad som skaver mest är att Kjöller lite pliktskyldigt på slutet konstaterar att det är illa att folk där på jobbet, men det är inte det artikeln handlar om. Istället stinker den av attityden ”det är väl ändå inte så farligt” och ett rent naket fackföreningshat. Skulle Kjöller ha samma avslappnade attityd till döden på jobbet om musarm vore dödligt och hon fick begrava en kollega i månaden?

Hanne Kjöller bryr sig inte om arbetsmiljö, hon bryr sig inte om sjysta arbetsvillkor eller vettiga löner.

Hon hatar fackföreningar. Så enkelt och tragiskt är det.

 

 

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: