”mindre avvikelser” är företagets etikett på en livsfarlig arbetsplats

Skyddsombud_hämtaIbland frågar jag mig vad en arbetares liv är värt i en arbetsgivares ögon. Nu pratar jag inte om vad företagets representanter säger utan vad de de facto gör. När företaget tvingas välja mellan produktivitet och säkerhet för anställda – vad väljer de?

Hur många skadade och döda anser företagen vara en beklaglig men ofrånkomlig konsekvens av verksamheten.  Vi kan jämföra med det militära begreppet ”Collateral damage” fritt översatt översatt ”sidoskador”. Ett exempel är när en militärmakt, säg USA, vill döda en person de anser vara terrorist och accepterar att de samtidigt sannolikt kommer att slå ihjäl ett 10 personer som råkar vara i vägen. Målet är inte att döda dessa 10 och USA kommer att beklaga det, men de kommer ändå att genomföra attacken. De 10 döda är en konsekvens de anser vara acceptabel i förhållande till nyttan av attacken.

Vilka sidoskador svenska företag accepterar är frågan som ligger i centrum när Elektrikerförbundet polisanmäler Fortum för att ha utsatt arbetarna för livsfara på jobbet.

I slutet av förra året la Elektrikerförbundet ett så kallat skyddsstopp efter att skyddsombudet ansåg att säkerheten var så dålig att arbetstagarnas liv var i fara. Arbetsmiljöverket gjorde kort därpå en inspektion som bekräftade fackets synpunkter. Framförallt handlade det om nödutgångar och nödbelysning saknades i arbetet under jord.

Förbundsjurist Henrik Ask tror att polisanmälan kan leda till fällande dom.
– Vi skulle aldrig anmäla om vi inte trodde att det kunde leda till en fällande dom, säger han. DA

Fortum kallar händelsen ”en mindre avvikelse”. De ”mindre avvikelserna” är brist på skyltning till nödutgångar och nödbelysning i tunnlar och bergrum. Vad händer om dessa tunnlar och bergrum skulle fyllas av rök och måste utrymmas? Även med fungerande skyltning och nödbelysning är riskerna avsevärda.  Att försöka ta sig ut ur ett rökfyllt bergrum i totalt mörker utan skyltning som visar var utrymningsvägarna finns är en mardröm. I det läget kommer folk att skadas och/eller dö.

Arbetsplatsen ifråga är inte direkt säker. 2 döda och ett fall är Collateral damage – hittills.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: