När omfamnar högern/liberalerna bilden på Kungens pizzaparty och Silvias försök att skrubba bort ett ett hakkors?

silvia satirDen politiska högern har plötsligt fått en vurm för satir. Frågan är om de vurmar för bilden ovan.

Fredrik Virtanen skriver en utmärkt artikel om liberaler och satir i dagens AB. Bakgrunden är en artikel av Folkpartisten Fredrik Malm i Expressen, där han försöker göra inrikespolitik av terrordåd.

Fredrik Malm har rätt. Satir om våldsbejakande imamer skulle stämplas som islamofobi av ”vänstern”.

På samma vis skulle satirteckningen ”Herre med krokig näsa och guldmynt i fickorna mördar palestinska barn” stämplas som antisemitisk. Och teckningen ”Anna Kinberg Batra buttpluggar Annie Lööf i plenisalen” skulle av samma präktiga gäng stämplas som sexistisk.

Fredrik Malm däremot skulle applådera dessa teckningar och yttrandefrihetens alla möjligheter. Han skulle fröjdas åt en satirteckning där hans nakne partiledare Jan Björklund skriker som en gris medan han analpenetreras av statsminister Stefan Löfven. För visst är satir alltid lika rolig och nödvändig, även när den träffar en personligen.

Förlåt, nu var jag sarkastisk. Men högern är mer lattjo, det är den. AB

Åsa Linderborg påminner om vad nämnde Malm ansåg om Elisabet Ohlson Wallins konst ovan.

Malm som för ett par år sen tog avstånd från mediernas publicering av ElisabethOhlson-Wallins montagefresk med kungen som äter pizza (som Silvia JK-anmälde ). Hans motivering: ”Att provocera på ett sätt som gör människor kränkta brukar inte föra mänskligheten framåt.” (Expressen 6 okt -12) AB

Hovet gick bananas och Malm försvarade denna gång icke med ett andetag konstnärens rätt att kränka. Vem kan glömma när SvD polisanmälde Galago för satir riktad mot den egne ledarskribenten Per Gudmundsson?

Sveriges drottning är en kvinna med avsevärd makt, inte formell makt, men dock. Hon uppfattas av folk som snäll och välmenande, varför det är riksfyllt att likt  Elisabet Ohlson Wallin vara riktigt elak mot henne, men riskfritt att likt Malm hoppa på den konstnär som är stygg mot kaffeflickskungens fru.

Dubbelmoral karakteriserar högerns syn på satir.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: