Israel håller på att skita på sig av rädsla för Wallström

Margot WallströmSverige erkänner Palestina, staten Israel går upp i limningen. Reaktionen säger en hel del.

Det är med detta helt klart att Israel inte vill ha en tvåstatslösning. Israels mål är att annektera de ockuperade områdena oavsett priset. Varför annars motsätta sig ett erkännande? Israel kan möjligen godkänna någon slags semistat där de själva utöva ett avgörande inflytande över vem som styr och under vilka villkor. En situation där ockupationen institutionaliseras i form av en lydregim.

Vidare anser sig uppenbarligen staten Israel ha rätt att styra andra länders utrikespolitik. De som inte låter sig styras eller influeras av Israel skall straffas genom uteblivna förbindelser. Det är ett beteende ovärdigt en stat som kallar sig demokratisk. Deras ambassadörer trålar hatsajter på nätet och återpublicerar hatet i nationens namn.

Hon syftar på ett inlägg som den israeliske ambassadören i Stockholm publicerade i veckan, med innebörden att allt våld och alla terrordåd är ”muslimernas” fel, inte andra religioners. Efter massiv kritik tog Bachman i går bort inlägget från Facebook. DN

Varför reagerar då Israel på detta sätt? Svaret är en enkelt. De är rädda. Inte specifikt för Sverige, men de fruktar att fler länder ska följa Sveriges exempel och erkänna Palestina. Det är en fruktan jag hoppas är välgrundad.

Israels tilltag att vägra ta emot en utrikesminister är ett oblygt försök att genom en slags diplomatisk härskarteknik tysta Sveriges oberoende röst i världen. Borgerlighetens reaktion är att gnälla likt en övergiven hundvalp. För övrigt samma typ av gny de gav ifrån sig när USA försökte samma manöver mot Olof Palme under kriget i Vietnam.

Jag är glad över att Sverige äntligen har en utrikespolitik och en utrikesminister som inte går i ledband.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: