Finns ingen anledning att utreda en svensk Natoanslutning

Aftonbladet BrandSvensk anslutning till Nato är en återkommande som tröttsam borgerlig litania. Denna gång vill de ha en utredning. Varför inte ställa kravet direkt. Anders Lindberg ger i AB ett utmärkt argument till varför en utredning är totalt onödig.

Vår nationella suveränitet och självständiga röst i världen är ingen detalj i marginalen.
Alliansfriheten har sedan länge en stark folklig förankring.
Vilken roll vill vi att vårt land ska spela globalt? Hur vill vi påverka andra? Vilka värden vill vi stå för?
Sådana frågor besvaras inte av utredningar, de besvaras i val. AB

Vill borgarna gå till val på Natoanslutning 2018 uppmanar jag dem att köra hårt. Jag tvivlar på att det är en valvinnare, men jag är lyckligtvis inte en borgerlig valstrateg – inte heller vill jag borgarna väl. Bara att köra hårt och tappa några röster till.

Skulle det vara så att Sverige på allvar skulle överväga en anslutning till Nato måste frågan avgöras i en beslutande folkomröstning. I en dylik process krävs heller ingen utredning eftersom frågan en svensk anslutning till Nato inte är en teknisk fråga utan en fråga om värderingar och ideologi.

Det är alltså förespråkarna för Ja som får skapa sin partsinlaga, vi som är emot skapar vår och sedan för väljarna avgöra vem som har mest trovärdighet. Det är demokrati.

Det är för övrigt rätt kul att Björklunds definition på ”samsyn” är att S ska köpa borgarnas politik så fort de är eniga inom borgeriet.

Oavsett vad Wallström är ute och flaxar om har vi sossar ett kongressbeslut på att vi inte skall gå med i Nato. I en demokratisk folkrörelse är partiledningen bundna av kongressens beslut. För att tala klarspråk. När kongressen vrålar ”hoppa” svara partiledningen ”hur högt”.

Margot Wallströms personliga åsikter och bedömningar spelar i sammanhanget ingen roll. Hon har sina marschorder – gillar hon inte dem är det bara att avgå och skaffa sig ett annat knäck…

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Finns ingen anledning att utreda en svensk Natoanslutning”

 1. Kenneth Eriksson Says:

  Glöm Ryssland,glöm Nato.
  Att det fortfarande finns politiker som på allvar inbillar sig att Sverige skulle invaderas av ryssen är fullständigt befängt,lika befängt som om Nato skulle göra detsamma.
  Fokusera på dom verkliga problemen,nämligen höger och vänster extremister, islamiska dito och inte att förglömma alla kriminella grupper.Lägg pengarna istället på att inrätta någon sorts ”inrikestrupper” kalla det vad ni vill,något måste göras på den punkten.

 2. Lars Flemström Says:

  De skräniga krav på svensk Nato-anslutning ackompanjeras av kraftiga trumpetstötar för att blåsa nytt liv i kalla kriget. Detta är en ansvarslös politik, som kan bidra till att kasta in Europa i ett nytt krig med Ryssland. Det är flerdubbelt ansvarslöst eftersom vi inte vet vem som ersätter Putin, om han tvingas bort från makten i Kreml.

  Och eftersom Ryssland behövs som en allierad i kampen mot terrorismen, som nu har slagit till i hjärtat av Europa. Och som efter de militära framgångarna i Syrien och Irak nu är på god väg att upprätta ett andra kalifat i södra delen av Sahara och angränsande länder. Nigerias regering bad i går om hjälp mot Boko Haram. Och idag klagar den nya regeringen i Irak på att återuppbyggnaden av den irakiska armén går för långsamt på grund av för lite hjälp utifrån.

  ISIS (Islamska staten i Irak och Syrien) har bytt namn till enbart IS eftersom kalifatplanerna även omfattar de kristna länderna i Kaukasus samt Sydryssland. Tills vidare ligger Turkiet i vägen för en expansion norrut, men terroristceller finns överallt, och Ryssland har under lång tid skakats av terroristattentat, med anknytning till Tjetjenien.

  Vill då Ryssland ha ett tvåfrontskrig, både i väster och sydost? Naturligtvis inte. Det är det ansvarslösa agerandet av krigshetsare i Polen, Litauen och Ukraina, med stöd av bl.a. den förre svenska utrikesministern Carl Bidlt, som har tvingat Ryssland att splittra sina stridskrafter och förstärska dem i väster samt att förstärka sina spaningsinsatser över Östersjön.

  Den irakiska regeringsarméns kollaps mot IS under sommaren beror sannolikt inte bara på dålig ledning och disciplin, utan också på den starka tron inom islam på förutbestämmelse, inte minst av enskilda människors öden. IS segrar och snabba framryckning kan även av terrororganisations motsådare ha uppfatts som ett utslag av Guds förutbestämmelse. Fortsatt militärt motstånd har uppfatts som meningslöst. Detta var också huvudtemat i en ”predikan”, som terrororganisationens ledare höll i en moské i Mosul strax efter den närmast osannolikt snabba erövringen av staden.

  Både IS och Boko Haram måste tillfogas kraftiga militära nederlag för att vända utvecklingen. Att eliminera små terroristceller i våra egna förorter är svårt. Att vinna ett par rejäla fältslag är lättare. Detta skulle utså tvivel på att Allah verkligen står på terroristernas sida.

  Jag är besviken på Margot Wallströms insatser hittills som utrikesminister. Hennes företrädare Carl Bildt har uppmuntrat Kiev-regimens artielleribeskjutningar av bostadskvarter i östra Ukraina. EWallstör har vid möte med bödlarna i Kiev försäkrat att den nya svenska regeringen avser att fullfölja företrädarens Rysslandspolitik.

  Det är dags att lägga om kursen, Wallström, och arbeta för en enad front mellan Nato och Ryssland mot den verkliga fienden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: