Barnrumpan som blev partiledare

Bild 1Gröna tomater är omogna, likaså gröna bananer. Centerledaren är mer mörkblå än grön, men likt förbannat är hon lika omogen som en grön banan eller en grön tomat.

Istället för att sätta sig ner och tala om landet framtid på ett seriöst sätt beter hon sig som en barnrumpa i en sandlåda. ”Buhu – stygge Stefan tog min hink och min spade”.

Löfven har från dagen efter valet uttalat en vilja att bilda en bred politik, men borgerligheten har inte varit intresserade.

– Mitt ansvar är tydligt, att få i gång samtal. Men de ville inte diskutera budgeten. Jag har ett ansvar som regeringschef att se till att det finns möjlighet till samarbete. Men för samarbete krävs det två parter, också någon på andra sidan som vill prata när man sträcker ut en hand, säger Löfven. AB

Lööf definierar i Expressen hur hon ser på konceptet samarbete.

Om han är en samarbetsman borde ett av förslagen kunna ha varit att låta alliansen, som fått igenom sin budget, bilda regering med Socialdemokraterna som stödparti. Expressen

I Lööfs värld är samarbete samma sak som att lägga sig platt inför borgerligheten. Så fungerar inte världen. Samarbete kräver kompromisser, det Bild 1kräver ett givande och tagande, det kräver att båda parter har en beredskap att backa från sina utgångspositioner.

En förhandling handlar om att byta äpplen mot päron. Samtliga parter definierar vad som är viktigt för dem och sedan får man jämka i själva förhandlingen, inte ställa barnsliga villkor inför den.

Steg 1 i en förhandling är att definiera det parterna är hyfsat överens om – sedan tar man de lätta kompromisserna för att avsluta med de svåra frågorna. Orsaken till den tågordningen är att parterna ska se va de förlorar genom att lämna förhandlingen. Den som vill börja med knäckfrågorna är inte intresserad av att komma överens – de vill ha ett skäl att säga nej.

Min inställning är glasklar. Idealet efter extravalet 22 mars är en rödgrön majoritet i riksdagen – då kan vi få en vettig politik för Sverige. Risken är att vi sitter i ett liknande läge som det vi har nu och då måste vi kompromissa i syfte att få igenom så mycket S-politik vi kan.

Jag kommer aldrig att acceptera att vi blir borgerlighetens dörrmatta, borgerlighetens stödparti. Jag tvivlar på att någon av våra medlemmar accepterar den rollen. Är det så att borgeriet avvisar alla kompromisser, att de inte är beredda att backa en tum från sina positioner, är bättre att vi går i opposition, sikta på valet 2018 och låta de fem borgerliga partierna använda den majoritet de i så fall har.

Jag har inga problem med att kompromissa, men kapitulation finns inte på kartan.

Annonser

Etiketter: , , ,

9 svar to “Barnrumpan som blev partiledare”

 1. Mats Nileskär Says:

  Hur ska de rödgröna alltså S+Mp få egen majoritet vid ett nyval när 2 (!) % av väljarna vill ha en sådan regering?

  Wow – lika bra vi lägger ner och går hem. /Peter

 2. Petra Says:

  Kvinnohataren lyser i dig. Framgångsrika kvinnor i politiken är svårt att hantera för dig.

  Människor med din retoriska inklination ska hållas borta från makt.

  Jag har inga som helst problem med starka kvinnor i politiken. Jag har däremot problem med folk som beter som omogna tomtar, detta oavsett kön, ålder etc. Det är dock talande att du väljer att släpa fram det argumentet istället för att prata sakfrågan, vilket jag iofs kan förstå eftersom Lööfs beteende inte kan försvaras.

  Vad makt beträffar går jag jag in på en ny period med ansvar för gymnasieskola, vuxenutbildning och arbetsmarknad i rikets tredje största stad. Tjenis… /Peter

 3. anonym Says:

  Annie Lööf saknar arbetslivserfarenhet.
  Hon saknar egentligen det mesta.

  Hon har visat sin ”grodor” flera ggr
  Men är en s.k häftig typ som faktiskt
  kan locka många unga.

  Det är ju så det har blivit idag-
  Är du extrem och häftig då hakar unga på.
  De som kommer med vettiga grejer utgått ifrån lång erfarenhet
  Sådant ska förkastas, det är den nya attityden.

  ”Hur ska de rödgröna alltså S+Mp få egen majoritet vid ett nyval när 2 (!) % av väljarna vill ha en sådan regering?” skriver: sign
  Mats Nileskär .

  2% var har du fått det från.
  är det nån slags egen upphittad forskning eller vad.

  Personligen hoppas jag FI går framåt. 60 000 röster så hade de varit över 4%
  Denna gång ligger deras valkort framme.
  Jag tror säkert fler tar de korten denna gång.

  Om man då hypotetiskt tänker sig att S. MP. V. får nån tiondel mer denna gång än förra ggn och Fi över 4%
  Ja då har vänstern helt plötsligt över 50%

  Allt detta beror på hur Media hanterar detta.
  Media är till 95% privat. och till 80% med höger i sin politiska ställning.
  Börjar de inse Alliansen , Moderaterna. och centerns Annie Lööf.
  är rena tjollret –
  Ja då kommer man vända kappan mot högern och stödja vänstersidan.

  En sak är säker Löfven imponerar , öppen som en bok
  inte stängd som en Mussla som Reinfeldt .

  Så pass upp högeregoister
  Än är ni inte i makt.

 4. Jessica Goldstein (@goldstein999) Says:

  Varför skulle Alliansen kompromissa om sin budget när den redan hade majoritet i riksdagen? Hade Löfven tagit SDs bud på 50% minskad invandring, så hade han fått i genom sin budget och varit kvar som statsminister, men han valde nyval i stället.

  Samarbeta med rasisterna är inte ett alternativ. /Peter

 5. Leif Says:

  Är det inte ett konstigt resonemang att kräva samarbete från allianspartierna om S bildar en regering men samtidigt inte tycka att S ska samarbeta med en alliansregering (”borgerlighetens stödparti”)?

  Om vi ponerar att alliansen blir större än de rödgröna (med V i rollen av kravlöst stödparti) så skulle det bli ganska egendomligt om Löfven väljer att inte samarbeta. Detta eftersom han nu beskyller alliansen för att inte vilja samarbeta och uttalat att han gärna samarbetar över blockgränserna.

  Borgarna hade två alternativ – prata med oss eller luta sig mot rasisterna. Den situation du beskriver är densamma som rådde 2010-2014. /Peter

 6. Lars Flemström Says:

  Eftersom allianspartierna forsätter att framträda som ett block. är det rimligt att statsministern tas från det block som fick flest röster, även om det inte blev alliansen. Och även om man bestämmer sig för att samarbeta över blockgränsen. Vilket alliansen vägrar göra om de inte själva får bilda regering. Jan Björklund, som nu häcklar S för att inte accepterar en alliansregering – med nuvarande valresultat – har uttalat som en självklarhet att största parti ska tillsätta statsminister, om borgarna vinner valet.

  Varför ställer han inte upp på samma princip, om vi ska ha ett blocköverskridande samarbete? Om vi ska ha en blocköverskridande regering är det självklart åtminstone för mig att borgerliga minstrar ska ingå i denna. Men statsministern ska vara socialdemokrat. Detta kunde man ha diskuterat under kvällen 2 december, men i stället krävde broilerpolitikern Annie Lööf en ursäkt från S. Den kunde hon väl ha fått, om hon ställt upp på konstruktiva samtal. Men jag tycker att det är höjden av akademisk högfärd när en ung brolier, vilket Lööf är, kräver en ursäkt från en medelålders arbetarledare.

  Det handlar inte om kön, utan om klass. Nu får det vara nog med återgång till gammaldags överklassretorik i jämställdhetens namn. Det finns kvinnliga arbetare också, men vad är de för Annie Lööf och Kinberg-Batra, med sin nedlåtande syn på ”lantisar”? Pigor, som ska niga för kvinnliga b-politiker?

  Det är visserligen sant att S aldrig skulle gå med på krav från SD, men SD har inte alls lovat att S skulle fått igenom sin budget om S hade ställt upp på SD:s krav. I sin famösa kravlista på tio punkter stod endast att ett positivt svar från S skulle underlätta SD:s interna beslutsprocess. Det var inte ens ett ultimatum.

 7. Petra Says:

  ”Borgarna hade två alternativ – prata med oss eller luta sig mot rasisterna. Den situation du beskriver är densamma som rådde 2010-2014.”

  Låt se, S röstade mot att alliansregeringen skulle bilda regering 2010, alliansen lade ner sina röster när S-Mp regeringen skulle bildas 2014…

  S+Mp+V+SD bröt sönder alliansens budget 2013 …

  Under alliansens tid vid makten spred ditt parti extrema överdroifter om att ”Sverige gått sönder”, att ekonomin raserats, vi medborgare kunde samtidigt jämföra oss med vår omvärld som såg upp till oss och avundades alliansens ekonomiska politik…

  Och? /Peter

 8. Leif Says:

  En kommentar på mitt tidigare inläggssvar är att alliansen samarbetade med MP och inte med S under förra mandatperioden.

 9. Magnus Says:

  @Flemström: Bra rutet, inte minst om hur alliansens broilerpolitiker (och deras allierade på ledarsidorna och i media) använder snacket om könsförtryck för att, framför allt, bortdefiniera frågor om klassförtryck, göra det obekvämt och vagt pinsamt att tala om klassklyftor, löner, jobbfrågor och arbetslöshet – man positionerar detta som gnäll. Till på köpet ”antifeministiskt” och kvinnofientligt gnäll. Nej, vi går inte på den lätte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: