Löfven spräckte borgarnas mästerplan

borgare_blåsväderBorgarna hade en plan:

 1. Släpp fram Regeringen Löfven
 2. Vägra prata om budgeten
 3. Chansa på att SD hatar S/MP mer än borgare
 4. Fäll Löfvens budget med hjälp av SD
 5. Löfven avgår
 6. Talmannen frågar M om de vill ha statsministerposten
 7. Acceptera och regera i minoritet

Den sprack på punkt 5. Löfven utlyste nyval, eller ”extra val”, som det korrekt särskrivet heter. Trodde verkligen borgarna att det skulle gå så lätt?

Nu tar vi frågan till väljarna? De får avgöra. Ingen vet hur det kommer att gå. Vi vet inte hur valdeltagandet kommer att se ut. Blir det högre/lägre. Mitt tips är lägre – frågan är vem som stannar hemma?

Det kommer att bli en snabb intensiv valrörelse som mer påminner om EU-valrörelserna än debatterna inför de nationella valen. Mobilisering kommer att fälla utslaget – partierna med flest och bäst motiverade valarbetare kommer att ta hem detta.

En sak är säker – KD kommer att bli en joker.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

6 svar to “Löfven spräckte borgarnas mästerplan”

 1. henrikvallgren Says:

  Det finns ett problem med din beskrivning: alliansen var tydlig med att endast släppa fram Löfven om han var säker på att få igenom sin budget.

  Det var Löfven säker på, varefter han för första gången förde en budgetförhandling med kommunisterna. Resultatet blev något ännu sjukare än löntagarfonderna: vinstdrivande företag beskrivs som en moralisk absurditet. Detta trodde han sig få igenom med 43% väljarstöd. Lite självransakan vore på sin plats men förväntas naturligtvis inte.

  Jag ser resultatet som en upprättelse för Per Westerberg, som påstods driva partipolitik när han som talman poängterade det viktiga i att statsministern klarar att få stöd för sin budget i riksdagen.

  Per Westerberg drev partipolitik när han slarvade runt som snart fd talman. Kan gick långt över talmannens roll som är att hitta en majoritet för en regering vid den tidpunkten. Talmannen ska inte ta hänsyn till en tro/bedömning om denna regering har en chans att få igenom sin politik eller inte – det är en sak för det nyvalda parlamentet att behandla.

  Det är ointressant om PW hade ”rätt” eller inte. Han gick utanför talmannens roll, vilket är oacceptabel oavsett avsikt eller resultat. /Peter

 2. anonym Says:

  Korrekt analyserat.

  Det var ingen slump att Reinfeldt kom med ”öppna era hjärtan”
  Det innebar att när han insåg att alliansen inte kunde få majoritet
  att han ville fler skulle rösta på SD.
  Med fler som röstade på SD kom därmed även möjligheten att SD skulle fälla Vänsterns budget.
  Jag är säker på att Reinfeldt visste om det senariot.

  Närheten mellan SD och Moderaterna är självklart väldigt nära,
  Många moderater gick över till SD genom invandringsfrågan.
  Men lobbyfirmor där medlemmar är både moderater SD toppar.
  Där kom nog den information som ledde till att
  Reinfeldt med Carl Bild kom med ”öppna era hjärtan” varianten.

  Dock hur det skulle riktigt bli kunde man självklart inte vara säker på. Men att det dstått klart att SD skulle fälla en Vänsterbudget
  visste man nog från både SD-s sida och Moderaternas sida redan före det ordinarie valet i höst.

  Sedan varför Reinfeldt avgick är lite mer osäkert ,
  Kanske totalt less vara ledare. Kanske ett misstag där han var för snabb lägga av.
  Kanske även att han lovade vänsterregim få makt
  om de vann största parti i valet.
  Men nu sviks detta.
  Kanske även att han ville ha fram en ny ledare där han istället i bakvattnet kunde styra politiken.
  Därav Batra.
  Men vem vet. Inte jag i alla fall.

 3. Daniel Oxberg Says:

  Tror du att Alliansen visste, direkt efter valet, att SD skulle rösta på sin egen och sedan på Alliansens budget, trots att praxis är annorlunda? Sist följde SD praxis. Jag menar att punkterna 2,3 och 4 är rena efterkonstruktioner från din sida. Ett sätt att skriva om sanningen helt enkelt.

  Tror i och för sig att V vid något tillfälle har röstat först på sin egen budget och därefter på S budget när båda var i opposition. Tror att så skedde 2008 till 2010. Men betvivlar starkt att någon inom alliansen, och troligen inte ens SD, hade en aning om att SD tänkte agera som dom gjorde.

  Alliansen hade kunnat regera som minoritet i ett år, därefter torde samma problem uppståt igen och Rödgrön-budget vunnit. Känns inte som en stabil politisklösning direkt. Angående punkt 5,6 och 7.

  Väl kalkylerad gissning baserad på SD-hatet mot S/MP kombinerat med en titt på omröstningarna under 2010-2014 ger det svaret. /Peter

 4. anonym Says:

  henrikvallgren Says:
  04 december 2014 kl. 09:20
  ”Det finns ett problem med din beskrivning: alliansen var tydlig med att endast släppa fram Löfven om han var säker på att få igenom sin budget.”

  Nej så var det inte!
  Reinfeldt med Alliansen var beredd släppa fram Löfven om de blev största parti detta för man visste SD skulle rösta mot Löfvens budget.

  Dock Hade Reinfeldt kunnat sitta kvar själv som statsminister Men då hade riksdagen varit tvungen aceptera Reinfeldt.
  Kort sagt SD skulle röstat för Reinfeldt. Vilket de garanterat gjort.

  Men med samma strategi som mot Sossarna så skulle SD röstat mot en alliansbudget.
  Precis på samma sätt som man nu gjort
  Detta för att man vill ha delar av sin invandringspolitik i en budget.
  Det skulle Moderaterna aldrig gått med på. Därav Reinfeldts ”generösa” att låta Sossarna som största parti få maket.

  Reinfeldt visste om allt detta att SD skulle fälla budgeten. Det är min fulla övertygelse, därför släppte man fram Löfven, Därför kunde man därmed också skylla på Löfven det uppkommna läget.

  Symbiosen mellan SD och Moderaterna är så närstående
  så jag är helt säker att Reinfeldt via lobbyism fick den info av det som nu skett.

  . Läs även detta:
  http://www.expressen.se/nyheter/val2014/besked-fran-c-och-fp-slapper-fram-lofven/

 5. Lars Flemström Says:

  En kalkylerad gissning baserad på Lööfs ilska mot SD, när de offenliggjort att de kanske inte skulle följa praxis: Alliansen hade ingen långsiktig plan att fälla regeringen med stöd av SD, utan avsåg att bedriva plakatpolitik genom att lägga fram ett eget budgetförslag och rösta på det. Enligt en tidningsnotis, som jag bläddrade förbi alltför snabbt, ska det ha funnits en överenskommelse mellan alliansen och SD att alliansen skulle följa praxis i talmansvalet (att tredje största parti utser andre vice talman) och att SD i gengäld skulle följa praxis i omröstningen om budgeten. Så skulle alliansen kunna driva sin plakatpolitik för att hålla sina egna partimedlemmar och väljare på gott humör, utan att det skulle bli några ytterligare konsekvenser. Men nu kom de stela samarbetsformerna inom alliansen och oförmågan att fatta snabba beslut att spela alliansen en spratt. Man saknade en förberedd reträttväg, när det stod klart att SD skulle rösta på alliansens budgetförslag.

 6. Magnus Says:

  Pinsamt att när Aktuellt fått statsministern till studion för den första längre tv-intervjun efter budgetdebatten så öppnar de med att låna ett personinriktat (och redan uttjatat) spinn från Lööf: ”Annie Lööf säger att du var hård och konfrontativ under förhandlingarna i natt, du ville inte be om ursäkt för att ni, som hon ser det, hade röstat ner alliansens senaste budget” och därmed skulle (s) ha skapat ett konfliktinriktat exempel. Löfvén svarade förstås – fullt riktigt – att det inte hade handlat om att göra ner en budget den gången utan att hejda en skattesänkning för mycket, och att det inte var så intressant just nu att sitta och gräva upp taktiska saker som de andra hade gjort fel för några år sedan, eller i förlängningen för gud vet hur många år sedan. Det får ledarskribenterna ägna sig åt till helgen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: