Lite svartjobb får man väl tåla, signalerar @Almega

Reinfeldt handelshinder 2Läser utan större förvåning ett inlägg på Almegas blogg. Det handlar om att ställa sociala villkor i offentlig upphandling. Det handlar om att stoppa svartjobb. Almega är typ positiva, men inte riktigt.

”risken finns att för höga sociala krav leder till sämre kvalitet, då allt fokus läggs på dem och inte på att leverera en bra tjänst.”

”Det syftar till att få stopp på svartjobb, vilket naturligtvis är bra, men” Almegabloggen

Det enda som är märkligt är att Almega är så öppna med sitt förakt för fackliga löntagarnas rättigheter. Det är också märkligt att Almega verkar tycka att det avtal de tecknar inte ska följas eller rundas. Som avtalsslutande part borde de anse att avtalet ska följas till 100%, utan undantag oavsett situation eller omständighet.

Det är också märkligt att Almega inte förstår att yrkeskunnigt folk kräver goda arbetsvillkor. Företag som behandlar sina anställda som slask får en hög personalomsättning och får därmed problem med att leverera den kvalitet som Almega säger sig eftersträva.

Deras syn på svartjobb är också diskutabel. De är visserligen emot det, men inte om kontrollen blir för hård. Att ta bort allt svartjobb oavsett konsekvenser är för mig en självklarhet, men vad Almega tycker är minst sagt tveksamt.

Den svarta ekonomin måste krossas och verktyget måste vara ökade kontroller, fler sanktioner och hårdare straff.

Inte en skattekrona skall användas för att köpa en svart tjänst eller till en verksamhet som nyttjas svarta tjänster någonstans i sina leverantörskedjor.

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Lite svartjobb får man väl tåla, signalerar @Almega”

  1. Peter Edling Says:

    Snyggt saxat ur artikeln. Nu måste du väl ändå hålla med om att artikeln du citerar inte handlar om att Almega tycker att svartjobb är bra? Artikeln handlar ju om att Almega inte tycker att det är bra om offentlig upphandling skall kunna ställa krav på att kollektivanslutning finns. Tag alla ensamkonsulter, undertecknad är en sådan, hur skall vi kunna konkurrera då?

    Hela artikeln stinker av attityden ”lite skit får man tåla”, dvs lite svartjobb anser Almega vara OK, några övertramp när det gäller löner och arbetsvillkor är inte så farligt. Min inställning är 100% vita jobb. 99,9% är inte nog.

    Det är lysande att låta facken sköta kontrollen, eftersom de kommer att utföra den kontrollen som om den vore ett heligt uppdrag. De företag som skiter i avtal, arbetsvillkor, betalar svarta löner fungerar som prispressare i branschen och ett verktyg för Almega för att hålla facket på mattan.

    Är du missnöjd med Vita Jobb får du väl överklaga upphandlingen och därmed gillar svartjobb får du väl överklaga upphandlingen. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: