Avskaffa Finanspolitiska rådet

Såld som en korv på Kiviks MarknadFinanspolitiska rådet bildades 2007 av Anders Borg i syfte att ge en vetenskaplig kostym till sin egen nyliberala marknadsextrema politik samt att ”utvärdera” regeringens politik.

Regeringen är ansvarig inför riksdagen som i sin tur är ansvarig inför väljarna. Regeringen behöver inte, ska inte, motivera sin ekonomiska politik inför en myndighet.

Om diverse ekonomer vill debattera politik för de gärna göra det, men de får göra det på egen tid och ordna eventuell finansiering själva.

Finanspolitiska rådet fyller ingen funktion i det demokratiska systemet och skall enligt min mening avskaffas. De pengarna kan användas till annat.

Annonser

6 svar to “Avskaffa Finanspolitiska rådet”

 1. Anonym numera. Says:

  Kan bara hålla med.
  Det handlar om egen självbeundran.
  En överklass som via finanspolitiska rådet kan kritisera när svaga grupper gynnas politisk men hylla när starka grupper får största delen av politiken .

 2. Kristian Jansson Says:

  Sen kanske vi ska stryka Ekonomistyrningsverket också, de håller inte heller med finansministern.
  Eller så behåller vi instutioner där politiker får sina idéer granskade i enlighet med vetenskapliga principer.
  Det finns tydligen ett behov av en second opinion när det handlar om skattepengar.

  ”ESV utvecklar den ekonomiska styrningen för statliga myndigheter samt gör analyser och prognoser för statens ekonomi. ESV är en central förvaltningsmyndighet under Finansdepartementet.” Ekonomistyrningsverket har en klart definierad roll. Borg räd är en borgerlig tankesmedja förklädd till en myndighet.

  De valda svarar inte inför tjänstemännen, de svarar inför väljarna. Regeringen är ansvarig inför den riksdag som utsett den, riksdagen svarar inför väljarna.

  Det handlar om demokrati, om folkstyre. /Peter

 3. Kristian Jansson Says:

  Fint det där med folkstyre, det är bara det att ”folk” har begränsade möjligheter att skapa den bild som krävs för att avgöra vem som har den bästa politiken eller om uttalanden som görs verkligen stämmer.
  Ta bara exemplet där finansministern lägger en politik som sågas av, inte bara oppositionen utan även ESV och stora fackförbund.
  Vem är det som visar upp rätt bild?
  Hur ska ”folk” kunna avgöra det om man stryker institutioner som har kompetens och kanaler att förmedla slutsatser?

  Att oppositionen sågar regeringen – det är deras jobb. Precis som du säger finns det flockvis med debattörer och organisationer som har åsikter. Jag är till skillnad från dig helt övertygad om att väljarna har tillräcklig kompetens att ta del av den debatten.

  Men jag har en idé du kanske gillar. Borg skapade ett råd och fyllde det folk som har samma grundsyn som honom, dvs höger/marknadsextremist. Om det är OK med dig, måste du även tycka att det är OK om vi gör samma sak – byter ut ledamöterna i Borgs råd och fyller det med folk som är vänster. /Peter

 4. Kristian Jansson Says:

  Du förutsätter att finanspolitiken är vänster bara för att den inte är borgelig, just nu är den inte bara anti ”höger” den är också ”anti jobb” vilket för de flesta tänkande människor inte gynnar någon, oavsett partifärg…

 5. Peter Says:

  Du har verkligen gått på propagandan…

 6. Kristian Jansson Says:

  Det är möjligt men när både ESV och fack säger att det finns risker med den nya finanspolitiken så ligger det väl i linje med det jag sagt. Det kan vara bra att någon annan räknar på förslagen, oavsett färg på finansminister.
  Ett råd som sätts samman baserat på kompetens och precision i prognoser och inte partisympatier skulle kanske vara något?

  Regeringen ansvarar inte inför tjänstemännen – de ansvarar inför riksdagen som i sin tur ansvarar inför väljarna. Vi har folkstyre – demokrati, inte tjänstemannastyre – byråkrati. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: