Sovjet, förlåt Ryssland, går vidare i gamla spår

 

Jag är inte speciellt förvånad över Rysslands agerande gentemot Ukraina och övriga grannar. Som uppväxt under 70- och 80-talet levde jag med ett Sovjet som höll östra Europa i ett järngrepp. Brezjnev, Andropov, Tjernenko och slutligen Gorbatjov är sovjetiska ledare jag sett vara, komma och gå.

När muren föll rasade det forna Sovjetimperiet ihop. Först bröt sig satellitstaterna fria, sedan de före detta rådsrepublikerna. Vad som återstod var ett Ryssland med ett ryskt folk som förmodligen undrade vad som hände. Resten är nutidshistoria. Jeltsin, oligarker och så Putin som på något sätt sluter cirkeln.

Dagens Ryssland ser på sin om värld på samma sätt som Sovjet  och det gamla Tsarryssland gjorde. De ser sig själva som eurasisk stormakt med historisk rätt att styra och ställa i denna del av världen. Vi ska ha klart för oss att Ryssland aldrig har haft någon demokratisk tradition. Däremot finns en stark nationalkänsla som är knuten till identiteten som regional och global stormakt.

När Rysslands plats på den internationella scenen försvann skapades en en revanschism hos många ryssar och en längtan efter den tid då Ryssland kanske inte var älskat av världen, men väl respekterat och fruktat.

En brygd av känslorna förödmjukelse, revanschism och nationalism är ingen trivsam sak. Det är ett recept som leder in på en väldigt mörk väg.

Jag vet inte om marinen jagar ubåtar, skenmål, minkar, sonarspöken eller hjärmspöken, men en sak är säker. Den mellanperiod då Ryssland slickade sina sår är över. Den ryska björnen är ute ur sitt ide och jag tror inte på ett återsomnande under överskådlig tid.

Sverige, EU och övriga världen måste lära sig hantera det. Vi skall också ha väldigt klart för oss att Ryssland och det ryska folket är vana att klara sig under förhållande som skulle knäcka det svenska samhället på några veckor. Om Ryssland skulle kapa olja och gas till Väst under säg tre månader skulle det drabba dem ekonomiskt. Frågan är vad det skulle göra med Väst?

Dagens Ryssland har inte samma styrka som Sovjet anno 1975, men de är fortfarande en global jätte som kan sänka Sverige utan att bry sig, detta oavsett hur mycket vi rustar.

Vi måste stärka upp försvaret, men vi är idioter om vi tror att det räcker. Att gå med i Nato är ingen lösning. Ju närmare varandra Nato och Ryssland kommer, desto större är chansen att någon lokal befälhavare sätter igång något som kan eskalera.

Det är dags för politik, diplomati, kalla nerver och effektiva hjärnor.

Gaphalsarnas tid är förbi.

Annonser

Etiketter: , ,

7 svar to “Sovjet, förlåt Ryssland, går vidare i gamla spår”

 1. Per Kjellén Says:

  Ditt inlägg ger en realistisk bild fram till slutklämmen:

  ” Att gå med i Nato är ingen lösning. Ju närmare varandra Nato och Ryssland kommer, desto större är chansen att någon lokal befälhavare sätter igång något som kan eskalera.

  Det är dags för politik, diplomati, kalla nerver och effektiva hjärnor.

  Gaphalsarnas tid är förbi.”

  De baltiska staterna är medlemmar i Nato – Polen är det. Varför skulle Nato komma närmare Ryssland om Sverige blev medlem?
  Kalla mig gaphals om du vill men för mig är det helt uppenbart, att Sverige som neutral och alliansfri inte har den ekonomiska eller militära möjligheten att på egen hand klara sitt försvar.

  Nato har också en annan dimension – nämligen att Sverige förbinder sig att ingå i försvar även av andra Nato-medlemmar.

  Du hänvisar till din ålder och relaterar den till Sovjetunionens sönderfall. Men relatera också till Natos bildande. Det var då en försvarspakt mot ett hotande Sovjetimperium. Att kalla Nato för en angreppspakt är både felaktigt och dumt.

  I Sverige fanns en vänsteropinion som motarbetade samarbete inom Nato. Förmodligen förstärkt av en opinion inom Nato som såg Sverige som neutrala i orden men tyskvänner i handling. Regeringen Erlander var en sann Natovän och Sverige, även under Palmes tid, hade ett nära samarbete med Nato. I nutid är vi så nära Nato i samarbete så att ett medlemskap snarast skulle bli en formell bekräftelse i allt. Solidaritet med EU skulle bli befäst. Att det nu inte går att skaka av sig vänsteropinionen från förra seklet är bekymmersamt.

  Frågan är ju enkel – var har vi våra sympatier – i de demokratiska världen eller i den totalitära världen?

 2. Anonym Says:

  I Sverige har vi ju kungen och han lär ha informerats av läget.
  Sedan vad denne Kung kan göra är man lite fundersam över.
  Det kanske blir till att dra fram nån häst från
  Livrustkammaren
  säga till Silvia att hon tar på sig patronbältet sedan med hästarna i galopp åka mot Ryssland för att tala med Putin.

 3. Leif Says:

  Sovjetuninonen och dagens Ryssland styrt av Putin visar den enorma skada som kommunismen och deras hantlangare åsamkat världen och framförallt Europa. Bolsjevikernas statskupp är en av de mörkaste händelserna i mänsklighetens historia.

 4. Anonym Says:

  Förstår inte Leifs koppling, Ryssland är idag ett marknadsstyrt Land.
  Inte kommunistiskt. Vad Putin är ?? Vem vet det??

  Undrar om det är detta uttalande som Putin sagt, du menar

  ”Sovjetunionens kollaps var en av århundradets stora geopolitiska katastrofer”

  Självklart har kollapsen påverkat människorna. Stora förändringar
  ger vinnare och förlorare.
  Det är inget nytt i sig.

  Det var väl Stalin som skapade det hemska Ryssland.
  Därefter blev väl Kommunismen mer av diktatur eller högerkaratär.

  Detta med kommunism är egentligen aldrig prövad menar många den har alltid övertagits och skapat nåt annat.

  Lite som att Reinfeldt med Moderaterna skapade ” Det nya arbetarpartiet.” d.v.s ett kommunistiskt uttryck som även kan tolkas som att Moderaterna i Sverige är kommunister.

  Så retorik och handling är två skilda saker.
  Vad ett Land säger sig ha för styre kan vara tämligen avvikande av vad handlingen är.

  Man kan ju inte påstå De nya Moderaterna var nåt arbetarparti, när arbetslösheten idag är högre än när de tog över. för att nämna som ex:
  Eller när man sätter människor i en form av Gulag i FAS-3

 5. Leif Andersson Says:

  Är det inte ganska givet vad jag menar vilket är att arvet från bolsjevikernas statskupp har förstört Ryssland. Den som kan sin historia vet att tsaren abdikerade och att en med dåtidens mått demokratisk duma bildades (relativt jämförbart med hur demokratin såg ut i Sverige i början av 1900-talet). Det som hände därefter var att bolsjevikerna uppviglade folket till en blodig statskupp och Lenin var inte mycket bättre än Stalin som anonym verkar vilja påskina. Han lät avrätta hela tsarfamiljen och alla oliktänkande skickades till arbetsläger där slutet oftast blev ett nackskott och begravning i massgravar.

  Lenin tog över Tsardömets apparat. Tsaren var en slaktare som avrättade oppositionella. Lägren i Sibirien skapades av Tsaren och hemliga polisen fanns innan, den bytte bara namn. Sovjetkommunismen var en förlängning av Tsardömet. /Peter

 6. gunborg nilsson Says:

  Din text säger allt jag själv tänker – det finns inte mycket att tillägga. Utom det kanske att gaphalsarna du nämner flankeras av de hånfulla flabbarna.Man hittar dom numera i kommentarfält överallt.

  Eller den indignerade kvinnan som upprördes över försvarskostnaderna…Vem skulle betala dom? Inte hon väl…?

  Jag blir så förundrad. Är inte vårt hem på jorden värt en slant i försvar.Är inte vår demokrati och tillvaro värd att skyddas? Folk flyr hit för att komma i åtnjutan av FRED. En fred som har kostat samtal,samarbete,diplomati.Allt flankerat av ett så pass beskt försvar, att det nog fick ev intressenter att stanna i steget en stund.

  Erlander var mycket noga med försvaret. Vis av skadan att vi under två världskrig hade en otrolig tur och undkom med blotta förskräckelsen… men också skammen att vi måste släppa igenom tyskar bl.a. pga att vi inte hade ett skit att sätta emot.

  Jag blir så otroligt ledsen när jag hör hånfulla flabbares uttalanden.Som att Sverige inte är nåt att försvara, eller att spillrorna av vårt forna försvar är nåt man öppet kan förlöjliga.

  Det är också dags av fler skäl att återinföra värnplikten i modern tappning.Hur ska annars det yngre gardet förstå vad de har?

  Ska sluta med att återge vad en ung man i Sverige tyckte häromdagen i Ring P1. Han hade varit ute och seglat och i hans närhet dök en svensk militärbåt upp.(detta hade inget med nuvarande händelser att göra). Han hade då känt sig obehagligt iakttagen av militärerna. Man kunde höra hur kränkt han kände sig… Han blev kränkt -när han istället borde känna sig glad över den lilla spillra militärbevakning vi har kvar.Den här berättelsen ringer han in till radion och sänker ner i nuvarande situation. Kontentan är hans kränkthet och att hans lilla lustfyllda utflykt stördes av militären… Man kan smälla av när man hör sånt här! Det klart det inte finns nån acceptans för ett försvar, när folk är så vansinnigt okunniga och bortskämda!

  För att inte tala om hur flabbarna flamsar kring t.ex. grannen i öster.

  Man behöver bara prata med någon från Balticum eller Finland för att höra ett annat allvar i rösten -när det här ämnet tas upp.Eller folk som flytt ur krig på andra håll.

  Jag gillar definitivt inte tanken på Nato. -Men vi kan inte vara utan försvar och fegt krypa bakom ryggen på t.ex. balter och finnar. Hade vi råd att skicka soldater till Afghanistan – så har vi råd att bevaka Sveriges gränser.Vi måste hitta en egen modell.

  // Gunborg Nilsson //

 7. Leif Says:

  Om du läser vad jag skriver så har jag på intet sätt propagerat för Tsarryssland. Det jag vänder mig emot är bolsjevikernas statskupp efter att tsaren abdikerat.

  Det är väl ganska givet att ett Ryssland utan ovan nämnda statskupp hade utvecklats till ett mycket bättre land och vi hade alla haft en mycket bättre värld än idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: