Vem leder borgerligheten i ett nyval?

MandatVissa borgerliga debattörer och politiker skramlar högljutt med vapnen när Löfven jobbar för att få ihop en regering och underlag för att baxa en budget genom riksdagen. Andra säger inte så mycket, vilket det finns skäl till.

Om den samlade borgerligheten, då inklusive SD, fäller Löfvens budget och med det hans regering eller förhindrar den att ens tillträda är sannolikheten för  nyval mycket stor. Vem ska då leda borgerligheten? Vem ska vara statsministerkandidat?

Fredrik Reinfeldt har aviserat sin avgång som partiledare i vår, Anders Borg avgår när hans expeditionsministär lämnar in handduken. Moderaterna står inför den mödosamma processen att utse en ny partiledare. Denne någon kommer inte att vara på plats vid ett eventuellt nyval.

Vem kommer då att leda borgerligheten? ”Annie Lööf”, frustar Centern glatt. Moderaterna kommer inte att släppa ifrån sig borgerlighetens ledartröja, så länge de är största parti. Det finns inte på kartan.

Anna Kinberg Batra”, kommer en del att säga. Finns en del logik i det, men det skulle innebära att hon får det kommande partiledarskapet till skänks. Hela moderaternas interna process skulle då sidsteppas. Batras konkurrenter och deras supportrar skulle gå i taket.

Jag frågade i tisdags om borgarna verkligen vill ha nyval.

Den korrekta frågan kanske är om moderaterna i nuläget klarar av ett nyval.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

5 svar to “Vem leder borgerligheten i ett nyval?”

 1. Per Kjellén Says:

  Löfven har alla möjligheter att lägga en budget i Alliansens smak. Det är en utsträckt hand som heter duga.

  Då blir det inget nyval och därmed behöver du bekymra dig om vem som skall leda Moderaterna i vår.

 2. Peter Says:

  Wow – du har en säkrad framtid som politisk strateg…/Peter

 3. Leif Says:

  Som Per skriver kommer nog Löfven och MP komma överens om en budget som innehåller en hel del köttben till allianspartierna och inget fel med det. S+MP blir ju faktiskt en väldigt svag minoritetsregering och den politik som S gick till val på har bara marginella skillnader mot alliansens.

 4. Sverige står inför stora utmaningar - dags att sluta tjafsa - GemensamtGemensamt Says:

  […] som ingen märkte. Bengt Silfverstrand tar upp Dan Anderssons analys av socialdemokratisk strategi. Peter Johansson undrar vem som leder alliansen vid ett […]

 5. Gydvan Says:

  Moderaterna har inte en tanke på nyval i detta läget så därför kommer de nog inte att aktivt jobba för att sänka S budget men de kommer inte att underlätta för S.
  När M har landat i sin process så kommer det nog att bli tufft för S. Ska bli intressant och se vem som tar över ledarskapet men Batra är väl en lågoddsare.

  Men vad jag längtar efter ideologiska diskussioner och inte alla dessa taktikuttalanden. M vågar inte säga att de är ute efter att försämra arbetsrätten, S vågar inte säga att de vill ha starka socialförsäkringar, SD vågar inte stå för sin rasistiska politik, KD vågar inte stå för sin antiabortpolitik, C och FP har jag dålig koll på och VP verkar vara det partiet som inte bryr sig om taktik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: