349 till ansvar dömda riksdagsledamöter

MandatFyra dagar efter valet cirkulerar den politiska debatten kring den kommande regeringsbildningen. Ordet ”ansvar” flyger i debatten likt fiskmåsar efter en silltrålare. Jag vill slå fast några fakta.

 • Sverige är en parlamentarisk demokrati. De svenska medborgare som är röstberättigade väljer ett parlament som ska styra landet.
 • Parlamentet utser en statsminister som i sin tur utser en regering. Regeringen är ett verkställande organ som verkar på riksdagens uppdrag.
 • I Sverige har statsministern inget personligt mandat från folket.

I dagarna tar 349 folkvalda plats i riksdagen kammare. De är ansvariga inför väljarna under de kommande fyra åren.

När nu en regering ska utses är det dessa 349 individer som är ansvariga. De, inte partiledarna, inte statsministerkandidaterna utan dessa 349 män och kvinnor. Vissa är gamla i gården, andra hittar knappt till riksdagen, men ansvariga är de likt förbannat.

 • De kan inte motivera sina beslut/brist på beslut med ilska över förluster och en vilja att ge igen för armbågar under valrörelsen.
 • Vad som hände för fyra år sedan spelar i sammanhanget ingen roll.
 • Småaktighet har ingen plats i ett parlament.

Priset för Sverige kommer att få betala för politiskt kaos är högt och räkningen kan komma snabbt. De 349 hade förmodligen hoppats på ett lättare läge, men detta är de kort väljarna gett dem

Så – ni 349 till ansvar dömda.

Visa att ni är värdiga det förtroende väljarna gett er.

Annonser

Etiketter: ,

4 svar to “349 till ansvar dömda riksdagsledamöter”

 1. Per Kjellén Says:

  Den demokratiska parlamentarismen innehåller en regel om rättsstaten – Rule of Law. Den kräver maktdelning, dvs en man, en institution, kan inte samtidigt vara lagstiftare och domare-

  Det finns en paragraf som kort och gott säger: Regeringen styr riket. Detta hänger ihop med maktdelningen. Den verkställande makten skall inte vara den styrande makten. Finesser?

 2. Leif Says:

  Räkningarna för våra politikers tillkortakommanden har vi fått betala sedan långt tid tillbaka. För oss skåningar så är det bara att gå tillbaka till början av 80-talet när 1 DKK kostade ca 0,80 SEK medan 1 DKK idag kostar ca 1,30 SEK. Bor man i 08-land eller längre norrut kanske våra politikers oansvariga hantering av rikets finanser inte blir lika tydligt. I jämförelse med gamla sovjetstater på andra sidan Östersjön kan man ju förledas tro att vi är en ekonomisk stormakt och drabbas av hybris.

 3. Rolf Andersson Says:

  Bra där Peter!

 4. Stefan Löfven vill ta ansvar | Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Ola Möller, Peter Johansson, Kjell […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: