Vill borgarna verkligen ha nyval?

MandatValrörelsen är över oss och resultatet är ovant för Sverige. Vi har levt med blockpolitiken sedan arbetarrörelsen vann demokratin för det svenska folket. Sverige har antingen styrts av Socialdemokraterna med diverse bihang eller av en mer eller mindre samlad borgerlighet. Undantag är S+C på 50-talet och jämviktsriksdagen 73-76.

Vi är vana vid fasta partners och en relativ förutsägbarhet i politiken. Det valresultat som just nu håller på att sluträknas har skapat en helt ny situation i svensk politik. De gamla reglerna gäller inte längre, men lik förbannat ska landet regeras.

Jag hade önskat att väljarna i sin vishet skulle röstat fram en majoritet i kammaren bestående av S/Mp/V, men nu är så inte fallet. Jag förmodar att diverse borgare hade en annan önskan. Resultatet kan dock inte vara någon större överraskning eftersom mätningarna under de senaste veckorna innan valet pekat mot denna situation. Inget av alternativen är speciellt smakfulla.

 1. Borgerligheten kan regera med stöd av SD. Det finns en majoritet i riksdagen om borgerligheten vill betala priset och har mage nog att svälja det.
 2. En klassisk rödgrön regim, som kommer att köras över gång på gång på gång av borgarna och SD.
 3. En S/Mp minoritetsregering som använder sig av hoppande majoriteter för att få igenom budget och annan politik.
 4. Nyval i februari.

Ovan finns alternativen. 1 försvann med Reinfeldts avgång, 2 försvann igår. Återstår dörr 3 & 4.

Vad säger då väljarna? Väljarna säger samarbete!

Deras väljare är dock inte lika tvärsäkra, visar en undersökning från Aftonbladet/Sverige Tycker. Både Centerns och Folkpartiets väljare tycker att Socialdemokraterna i första hand ska söka samarbete med deras partier om Socialdemokraterna inte kan bilda regering på egen hand.

– Bland Centerpartiets egna väljare är det nästan varannan, 48 procent, som tycker att Socialdemokraterna i så fall ska samarbeta med Centern, säger Karin Nelsson, projektledare för Sverige Tycker och partner i analysföretaget Inizio.

– Man måste dock komma ihåg att man har fått ange fler än ett alternativ på den här frågan. Observera även att det står ”samarbeta”, det behöver inte betyda att regera ihop. AB

Ilmar Reepalu sa en gång att han aldrig fått så mycket beröm av väljarna som de gånger han gjort breda uppgörelser över blockgränserna.

Mitt stalltips är att Löfven bildar regering ihop med Mp. Han kommer att fortsätta att erbjuda samarbete i praktisk politik till V, C & Fp. De kommer att lägga en budget som V kommer att stödja i utbyte mot en hel del. Då har samtliga borgerliga partier ett val.

De kan lägga en alliansbudget och med hjälp av SD köra över Löfvens regering, men då kommer regeringen Löfven att avgå och då har borgerligheten två alternativ. Regera med aktivt stöd av SD eller utlysa nyval.

Är Borgerligheten säkra på att de verkligen tjänar på ett nyval? Moderaterna kommer att vara i spillror till en ny partiledare är på plats? Vill de verkligen göra ytterligare en valrörelsen med Kent Persson som samlande kraft tillika valgeneral?

Diverse partister och andra politiska aktivister jublar över konfrontationerna, men de väljare som röstar regelbundet, men annars inte bryr sig så mycket om politik gillar samarbete. De gillar konstruktiva samtal. De ogillar konfrontation, de ogillar bitterhet och de ogillar dåliga förlorare.

Risken är stor att väljarna örfilar upp partierna och belönar dem med en än svårare politisk situation att handskas med.

Vill borgarna verkligen ha ett nyval.

Annonser

Etiketter: , , ,

6 svar to “Vill borgarna verkligen ha nyval?”

 1. Lars Flemström Says:

  Hoppande majoriteter innebär att man ömsom gör upp med högeroppositionen och ömsom med vänsteroppositionen. Detta kräver inte bara en, utan två, enorma förhandlingsapparater – en högerut och en vänsterut. Om man dessutom ska ha en stor förhadlingsapparat inom regeringen, eftersom denna består av två partier, kommer det bara att bli mos av det hela. Låt Mp tillsammans med V få utgöra vänsteroppositionen.

  Trots ett svidande valnederlag (vilket det faktiskt är när ett parti som för bara sex år sedan uppnådde 45 % i väljarundersökningarna tapar 2 /3-del av sina väljare) är S ett tillräckligt stort parti för att ensamt bilda en vågmästarregering. (Så kallas en regering, som regerar med stöd av hoppande majoriteter.)

  – – –

  Förlorade valet, men vann regeringsmakten. Det är dags att börja analysera orsakerna till valnederlaget, och att påbörja den mödosamma vandringen tillbaka till att bli ett stort parti igen. Det är ingen naturlag, som har orsaket S-raset, utan det beror på att ledande socialdemokrater har lurats att skämmas över att vara / ha varit ett så stort och dominerande parti. Socialdemokrater har t.o.m. skämts för de väljare, som man har haft – speciellt den del av den tidigare S-väljarkåren som har röstat på SD. Detta har de gjort för att de har behandlats och omtalats som en helt obildad och obildbar underklass, som är värd att föraktas för att de har låga inkomster, dålig anställningstrygghet eller är arbetslösa eller för att de bor i utflyttningsorter. S måste bli ett arbetarklass-parti igen.

 2. Anonym numera Says:

  Inte alls säkert Borgarna vill ha nyval.

  ”Alliansen” har redan 52,2 % och då behöver man inte chansa bort det.
  Man kan hellre förnedra Sossesidan genom att i riksdagen rösta
  bort Sossarnas politik.

  Alliansen 39.3 + SD-s 12.9 = 52.2%
  Glöm inte SD röstar till 80-90% som Alliansen.

  FI skulle fått 4.% då hade Borgarna velat ha nyval.
  Eller då hade nåt av C eller FP velat vara med sossarna.

 3. Hur samarbetsvilligt är Alliansen? | Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Helle Klein, Johan Westerholm, Badlands Hyena, Peter Johansson, Sjätte Mannen, Markus […]

 4. Gydvan Says:

  Tror inte att alliansen vill ha nyval det närmsta året. M måste först ha ny partiledare och stabiliseras internt, C där vill Lööf befästa sin position som oppositionsledare, KD…. Ja de är väl mest glada för att de lyckades hålla sig kvar. FP… osäker på vad de vill tror dock att de är så pass maktsugna så att de kommer att samarbeta till en viss del.
  Som helhet vill alliansen nog att S ska få jobba i motvind, inte verka regeringsdugliga och därmed få en promenadseger vid ett nyval om ett par år…..
  Väldigt tragiskt att vi har fått en sådan här situation när vi behöver ett starkt Sverige som kan bygga upp vår raserade välfärd.

 5. Vem leder borgerligheten i ett nyval? | Röda Berget Says:

  […] Jag frågade i tisdags om borgarna verkligen vill ha nyval. […]

 6. Free and thinking » Dags att bekanta oss med en av våra nyaste riksdagsmän - IDG.se - Störst på it-nyheter Says:

  […] tal om val, besvärliga lägen & sånt. Idag vet vi ju att SD gjorde ett raketval, vilket förvånade […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: