Så blir vi av med välfärdsoligarkerna

Bild 1Att  det är skadligt att välfärden styrs av vinstintressen finns det en rätt stor politisk samsyn om. Problemet är hur vi kommer tillrätta med problemet utan att ge välfärdsoligarkerna en möjlighet att fördröja beslutet med diverse legala trickerier.

Det är viktigt att förstå en sak.

Alla investerare har avkastningskrav

En investerare placerar inte pengar i skola, äldrevård eller sjukvård av egenintresse, det gör det därför att de bedömer att den sannolika avkastningen av investeringen möter eller överträffar det avkastningskrav de satt upp.

Om vinsten sjunker under avkastningskravet drar de sig ur eftersom det primära är att uppnå avkastningskravet – inte att ägna sig åt specifik verksamhet.

Det enda sättet att göra vinst på välfärden är att spara in på personal och möjligen på lokaler. Om vi genom politiska beslut tvingar privat vård/skola/omsorg att upprätthålla en viss bemanning, en viss standard på lokaler försvinner möjligheten till den vinst som motsvarar investerarnas avkastningskrav.

I det läget försvinner kapitalet och välfärdsoligarkerna kommer självmant att lämna. De driver nämligen inte en skola därför att de brinner för att bilda barn och vuxna. De drivs av möjligheten till vinst, det är deras drivkraft.

Ta bort den reella vinstmöjligheten och välfärdsoligarkerna går av egen vilja.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Så blir vi av med välfärdsoligarkerna”

  1. Rolf Andersson Says:

    Hej Peter!
    Du har helt rätt när du skriver att Oligarkerna går av sig själva bort från de olika vinstmöjligheterna om de ser att de inte kan dra nytta av detta.
    Det gäller att de politiker som har intresse av att stoppa deras framfart ser till att förbjuda utförsel av vinster i välfärden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: