Momsfifflarpartiet måste utredas av polis #val2014

bank och pengarPolitiska partier är per definition ideella föreningar och de behöver inte hantera moms. Det innebär att vi, och jag säger vi, därför att jag är kassör i en ideell förening, inte behöver betala in moms på våra intäkter. Baksidan är att vi inte får dra av momsen när vi köper varor eller tjänster.

För den lilla ideella föreningen som kanske omsätter 30 000 kronor/år är det inga problem, men för stora ideella föreningar som av omvärlden i praktiken betraktas som företag och agerar som företag är det frestande att på olika vägar försöka komma undan momsen på inköpen. Det handlar om stora pengar.

Jag vet inte om SD och dess bolag har agerat brottsligt, men de har inte skött sina uppenbarligen åtaganden till punkt och pricka och frågetecken reses.

Aftonbladet och TV4 Nyheterna kan ikväll avslöja att oegentligheter begåtts i Sverigedemokraternas bolag Blåsippan under 2011, då Jimmie Åkesson var ordförande för bolaget. I ett beslut från augusti 2013 påfördes bolaget ett skattetillägg av Skatteverket på 64 000 kronor. Orsaken är att bolaget försökt dra av moms för tolv fakturor som inte tillhörde bolaget, enligt Skatteverket.

”Då det framgår av fakturorna 1-12 att det är någon annan än ni som är köpare saknar ni avdragsrätt för dessa fakturor”, skriver Skatteverket i sitt beslut, bland annat. AB

Skattemyndigheten slår fast att SD skickat i sitt bolag dragit av moms för inköp de saknat avdragsrätt för. Momsfiffel har skett. Om det råder inget tvivel. Om det är straffbart eller inte är en sak för rättsväsendet.

Kjell Lilieholm, före detta chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, menar att Sverigedemokraterna har en del frågor av svara på kring Blåsippan.

– Bolaget kan inte redovisa personal, inga verksamhetslokaler, ingenting substantiellt. Det förfaller vara en papperskonstruktion,

Enligt AB måste skatteverket göra en momsrevision innan en åklagare kan kallas in, vilket förmodligen inte är klart innan valet.

Oavsett kommer denna affär att förfölja SD fram till valdagen och förmodligen långt efter det.

MFPSD – MomsFifflarPartiet SverigeDemokraterna har en viss schvung…

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: