Borg har fel #1: Höjt tak i a-kassan påverkar inte arbetslösheten #val2014

Vevande BorgI vårt valmanifest lovar vi att höja taket i a-kassan så att alla som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden får 80% av lönen i ersättning.

Det fick Anders Borg att gå i taket av ilska. Det kommer att öka arbetslösheten, tjoar han och vevar med ett gäng forskningsrapporter som visar sig vara irrelevanta.

Men den nuvarande debatten om a-kassan handlar inte om nivå utan om taket, det vill säga vilka lönegrupper som har sin inkomst försäkrad.

Endast en studie handlar om taket, (Bennmarker, Carling och Holmlund 2005). Den visar ett knappt synligt samband men undersökningsperioden sammanföll med maxtaxereformen, som hade stor effekt på arbetsmarknaden. I övrigt finns ingen svensk forskning, och den amerikanska går inte att översätta till svensk arbetsmarknad.

Det går alltså inte att döma ut gårdagens S-förslag (som för övrigt delas av MP, V, KD, FP och C) med forskning. Dessutom faller Borgs argument i mötet med det faktum att 54 procent av löntagarna har försäkrat upp sina inkomster via facket som köper försäkringar av försäkringsbolagen. Om höjt tak skulle slå ut tusentals arbeten skulle exakt samma sak ha hänt under de åtta alliansåren då försäkringarna växte kraftigt. DI

En anständig a-kassa är en förutsättning för rörlighet på arbetsmarknaden och en måttstock på ett anständigt samhälle.

Synd att Borg inte inser det.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Borg har fel #1: Höjt tak i a-kassan påverkar inte arbetslösheten #val2014”

  1. Med ögon öppna inför framtiden | Görans tankar och bagateller Says:

    […] som skrivit: Martin Moberg, Johan Westerholm, Peter Johansson, Peter Johansson, Kjell Rautio, Charlie Levin, Kjell […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: