En dag i välfärdsoligarkens värld #val2014

AsenAnna Bäsén, fd undersköterska, numera journalist på Expressen, tog timanställning hos en av välfärdsoligarkernas äldreomsorgsbolag. Det var ingen upplyftande erfarenhet. Boven i dramat heter schemaläggningen. Den är för snål, eller rättare sagt den är för exakt. Människor är inte maskiner och gamla vårdkrävande människor kan vägra äta, bajsa på sig eller bara sätta sig på tvären. Naturligtvis har inte företaget avtal. Oligarken anser att sånt inte behövs.

Jag slopar mina luncher för det mesta, tar mig knappt tid att gå på toa. Ändå klarar jag inte att hålla tiderna. Jag jobbar gratis för att hinna med mina uppgifter.

Jag arbetar utan kollektivavtal och utanför socialstyrelsens regler.

Jag är ständigt stressad, utskälld och otillräcklig. Kroppen protesterar och jag gråter ofta över att vara så otillräcklig.

De gamla får inte alltid den hjälp de behöver, vill ha eller har rätt till.

Jag möter äldre som är ledsna över att hemtjänsten inte hinner prata, eller som är trötta på att behöva möta nya ansikten. Expressen

Denna jakt på minuter är inte unik för de privata bolagen, men det enda sättet för Välfärdsoligarkerna att tjäna pengar på sina bolag är att spara på personalens arbetade timmar. Kommunernas dåliga ekonomi kombinerat med en jakt på vinst skapar en ohållbar situation. Välfärden måste ha mer pengar och vinstintresset måste bort.

Reaktionerna från de båda huvudalternativen i svensk politik är inte förvånande. Carin Jämtin säger till Expressen att hon ”blir riktigt förbannad”. Reinfeldt säger i samma artikel att ”Det finns ingen enhetlig beskrivning av detta,

Jämtins ilska signalerar en vilja att ta itu med problemen.

Reinfeldt signalerar att det inte finns några problem.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

7 svar to “En dag i välfärdsoligarkens värld #val2014”

 1. Hans Hedström Says:

  Det räcker inte med att bli förbannad, det måste finnas en vilja att förändra också och det får man leta förgäves efter i Jämtins svar.

  Så länge man vill behålla systemet med vinster inom vård- skola och omsorg blir trovärdigheten lika med noll!

 2. Per Kjellén Says:

  En marknadsekonomi bygger på att fria människor utan tvång träffar överenskommelser till ömsesidig nytta. Denna princip måste vara värd att sträva efter.

  Fria människor, arbetsgivare och arbetstagare, skall kunna göra något lika väl som att avstå från att göra något. Samma sak med användare. Fria människor skall kunna tacka ja till en tjänst eller säga nej till en tjänst.

  Valfriheten måste gälla alla och valfriheten blir värdefull först när det finns något att välja. Alltså skall samhället sträva efter och underlätta att allt större utbud finns. Det gäller alla branscher och givetvis omsorg om gamla människor också. Förbud ingenting – sträva efter mångfald.

  Informera och stimulera. Leta inte upp de dåliga exemplen. Ge arbetsgivare, arbetstagare och gamla exempel på bra ställen och hur många bra det finns. Det är bästa sättet att få bort de dåliga ställena och det är sättet att få den girige att lämna branschen.

 3. Peter Says:

  Skattepengar avsedda för vård skall gå till vård, inte till Oligarker. /Peter

 4. Per Kjellén Says:

  Din kommentar avslöjar, att du inte kan förstå att en finansiering via skattepengar inte nödvändiggör att utbud och efterfrågan skall regleras av politiker. Folkvalda är valda för helt andra uppgifter än styrning av verksamheter (annat än myndighetsutövning och myndighetsutövning är precis vad vård och omsorg om gamla inte skall vara.)

 5. Peter Says:

  Jag vet inte om du lagt märke till den opinionsbildning som just nu pågår.

  Det kommer förmodligen att göra dig besviken, men vi låter oss inte begränsas av dina uppmaningar.

 6. Per Kjellén Says:

  Jag har lagt märke till opinionsbildningen.

  Per Gudmunsson i SVD idag på ledarsidan hjälper mig och om läsförståelsen inom vänstern inte blir bättre än nu, ja då blir jag besviken.

  Opinionsbildningen från vänstern är felaktig och populistisk. Problemet ligger i att det som kallas privatiseringar inte är privatiseringar utan entreprenadavtal med en utförare medan ansvaret finansiellt och för avtalens innehåll behålls av beställarna – i de flesta fall kommunerna.

 7. Peter Says:

  Om Pelle the G är din ledstjärna kommer du att gå vilse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: