250 000 bostäder – Ja tack! #val2014

bostadBostaden är ett ställe där man bor. Det är hemma. Bostaden är dock mycket mer än bara ett ställa där vi hänger in hatten. Om vi inte får en bostad märker vi hur mycket den betyder.

 • Utan bostad blir vi hemlösa. Bostadsbrist är den största orsaken till hemlöshet.
 • För att vi som unga slutligen skall kunna bli vuxna, måste vi ha en egen bostad. Bostadsbrist hindrar unga vuxna från att verkligen växa som människor.
 • Jag får ett jobb jag verkligen vill ha, men pga bostadsbrist kan jag inte ta det. Bristen på framförallt hyreslägenheter kostar Sverige jobb och tillväxt.

Nyproduktionen av studentbostäder och små hyreslägenheter har minskat kraftigt. Den akuta bristen för unga och studenter som vi ser i storstäderna och universitetsorterna gör att staten måste ta sitt ansvar för att få igång nyproduktionen.

Mellan åren 2001-2006 fanns investeringsbidrag till byggande av hyresbostäder i områden med bostadsbrist och investeringsstimulans till hyresbostäder i  tillväxtregioner samt studentbostäder. Boverket har utvärderat den politiken och kommit fram till att den gav resultat. Dessutom syns också en tydlig nedgång i  byggandet när stimulansen togs bort. När stimulansen togs bort var konjunkturen god – nedgången berodde alltså inte på andra faktorer.

Det mest effektiva sättet är därför i dagsläget att införa ett investeringsstöd i form av en byggbonus riktat till studentlägenheter och små lägenheter. Först när unga människor kan flytta till jobb och utbildning kan vi sluta rekryteringsgapet. Därför kommer Socialdemokraterna att införa en byggbonus på 1 miljard kronor till  byggande av studentbostäder och små hyreslägenheter.SAP

Bostadspolitiken påverkar så många andra områden i samhället. Det finns fler områden i satsningen, men jag väljer att lyfta denna.

Ni kan läsa mer på SAP Hemsida, läsa hela förslaget eller skåda en presentation.

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “250 000 bostäder – Ja tack! #val2014”

 1. Anonym numera. Says:

  Attefall är kritisk vilket inte förvånar.
  Han vill ju tränga in folk i småkojor om 25 kvadrat som sedan de med villa och bostad kan ockra folk på.

  Nä Miljonprogram ska det vara och inget tjoller.
  250 000 är en bra början men det behövs minst det fyrdubbla.

 2. Leif Says:

  250000 bostäder är alldeles för lite. Skulle behövas det dubbla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: