”abbets…arbetttt…arbetslösa – Vilka är det” #val2014

Reinfeldt_dammsugerArbetslösa är personer Fredrik Reinfeldt inte pratar om. Det är personer han inte ser utom när deras liv ska stökas till genom Fas 3 och annat otyg. När Reinfeldt skulle väljas trumpetade han ut att 6% arbetslösa var massarbetslöshet. Dagens arbetslöshet är betydligt högre, men ”mass”-ordet vill Reinfeldt inte längre kännas vid.

Orsaken är att det inte är politiskt gångbart för honom trots att han har angett 6% arbetslöshet som sin personliga definition av begreppet massarbetslöshet. Vad spelar principer för roll för en äkta taburettälskare?

Antagligen ångrar han i dag att han i valet 2006 stod på gator och torg och ropade ut att Sverige har massarbetslöshet.

I dag är arbetslösheten högre än när Reinfeldt övertog makten och Reinfeldt försöker skaka av sig sin gamla vokabulär genom att överhuvudtaget inte vilja ta vare sig arbetslöshet eller massarbetslöshet i sin mun. SvT

Vi Socialdemokrater hatar arbetslösheten. Vi vet vad den gör med människor.

Socialdemokratins hat mot arbetslösheten kommer ur historiska erfaren­heter och ur de egna medlemsleden.

Det är inte teori. Det är människosyn. Arbete har ett värde långt utöver nationalekonomernas tabeller eller Anders Borgs power point-bilder. Det är en djupt känd övertygelse som kommer ur vetskapen om att ett gott arbete ger gemenskap, sammanhang. Och att avsaknaden av jobb kan leda till motsatsen.

Den som själv varit arbetslös länge eller känner någon som varit det lär sig hata arbetslösheten. Inte för hur den påverkar tillväxten eller nästa inflationsprognos. Utan för vad den kan göra med en människa.

I går frågades Fredrik Reinfeldt ut i SVT. Han fick frågan om han kände någon som varit arbetslös en längre tid.

Det gjorde inte statsministern. Inte en enda person. AB

För Reinfeldt är arbetslösa några som i princip har valt att vara arbetslösa. De är för lata, de vill ha en lön de kan leva på, inte bara överleva. De otacksamma satarna har mage att kräva ett liv minst lika rikt som hans, Reinfeldts. Opinionsverket har gjort en sammanställning.

Han vill inte ens ta ordet i sin mun,

Och den mannen vill regera Sverige i fyra år till.

Annonser

Etiketter: , , ,

6 svar to “”abbets…arbetttt…arbetslösa – Vilka är det” #val2014”

 1. Per Kjellén Says:

  Nu har ju vänstern alla chanser att utnyttja ordet ‘massarbetslöshet’ för att plåga Reinfeldt.

  Men Reinfeldt har en poäng i att sysselsättningen är det viktigaste för att besegra arbetslösheten.

  Sysselsättning genom att föra in en mängd personer i skola, vård och omsorg till avtalsenliga löner är inget annat en bidragspolitik enligt samma system som förde flera Medelhavsländer in i svåra kris.

  Alliansens arbetslinje är mycket starkare och borde vara något för den som hatar arbetslöshet att stötta.

 2. Peter Says:

  Det är rimligt att Reinfeldt får stå för sina egna ord och sina egna begrepp. Eftersom borgerlighetens sk arbetslinje misslyckats med att minska arbetslösheten är den inget att ha. /Peter

 3. Kristian Jansson Says:

  Jag håller helt med om att 8% arbetslöshet är oacceptabelt.
  Därför undrar jag varför Socialdemokratin inte hade lyckats ha fler i arbete när ni förlorade valet 2006.
  Frågan om exakt vilka åtgärder ni ska sätta in, och hur budgeten för dessa ser ut, för att bli nummer 1 i Europa vad gäller arbetslöshet.
  Jag är trött på uttalanden om innovation tex, vad är det rent konkret Löven menar med att satsa på innovation och vem ska implementera det och hur mäter vi utfallet?
  Jag vill veta vad ALLA partier har för konkreta förslag och exakt hur dessa är budgeterade.

 4. Petter Says:

  Det är ingen arbetslinje att låta situationen bli värre för och antalet långtidsarbetslösa bli fler. Det är något man brukar förknippa med massarbetslöshet och problemstater. Problemet är inte arbetslöshet i sig utan det långvariga utanförskapet och återkommande problemet det skapar för de som antingen blir utanför eller återkommande arbetslösa. Sen är det inte bara så att fler är arbetslösa istället för sjukskrivna eller sjukpensionärer, utan jämviktsarbetslösheten har ökat och reformerna har drivit upp jämviktsarbetslösheten inte ner den. Sysselsättningsgraden för juli var 66.3%, sysselsättningsgraden för juli 2006 var 66.1%. Sysselsättningen idag är mindre än under finnanskrisen 2007-2008, ett par procent mer än 09-10. Arbetslösheten har inte minskat med en procent medan sysselsättningsgraden ökat 1-2%. Det går inte att säga att 2014 är mycket bättre på det viset än 2006, och 2014 är fortfarande sämre på den biten än t.ex. 2001 och 2002 under sossarna. Så varför ska någon tro att vi behöver dessa reformer? Den internationella konjunkturen påverkas ju inte av detta. Den påverkas ju dock av andra politiska beslut som bråket med Ryssland där vi är en negativ komponent istället för en oberoende part.

  Sysselsättningen i Sverige är varken högst i Europa eller EU. Både grannen Norge och Nederländerna ligger bättre till. Också Island och Schweiz. Sen tror jag ingen ser Danmark som dåligt exempel när det gäller arbetsmarknad eller att de skulle ha samma problem med långtidsarbetslöshet som vi, trotts att de ligger något sämre till i sysselsättningsgrad så har de lägre arbetslöshet, lägre ungdomsarbetslöshet (bland lägsta i EU), högre skattetryck och större offentlig sektor. Folk som inte har SGI och är arbetslös kan för övrigt inte bli sjukskrivna. Så det går fint att få ner antalet folk som har sjuklön eller sjukpenning. Att hitta på nya mått på allmän världfärd och manipulera dem istället för att rikta in sig på problemet hjälper inte särskilt mycket. Utanförskapsmåtten är inte helt slagkraftiga heller, en tjej som är sambo och inte kan få a-kassa eller aktivitetstöd kan ju inte heller få socialbidrag om båda inte har så låga inkomster tillsammans att det krävs, och räknas då inte dit eftersom det är ”bidragsförsörjning” som räknas. Gruppen NEET har inte blivit mindre på samma sätt som bidragstagarna. Danmark kan knappast anklagas för att ha stor lågelönesektor.

 5. Per Kjellén Says:

  Jag anser att inflation beror på att den politiska styrningen av ett land använder valutan som ett sätt att reglera olika förhållanden i samhället. Att minska valutans värde jämfört med omvärlden förstärker landets konkurrenskraft och ökar produktionen. Metoden är välkänd i Sverige och har numera förkastats av samtliga partier. I politiks enighet skall Svenska Kronan hålla takt med Euron.

  Den fria marknadsekonomin har däremot stor inverkan på sysselsättning och arbetslöshet. Löner måste påverkas av produktivitet och efterfrågan. Att utbildning och kompetens är avgörande för att den enskilde skall få jobb, det är vi eniga om. Men då borde vi också vara eniga om att brist på utbildning och kompetens också är avgörande för att den enskilde skall få jobb.

 6. Petter Says:

  Finns inget mål för full sysselsättning eller ens att få ner jämviktsarbetslöshet eller NAIRU. Att tala om full sysselsättning och samtidigt tala om 350 000 nya jobb fram till 2020 är ju inte bara oärligt, det är att missleda och ljuga. De demografiska förändringarna bör också betyda att vi får fler i arbetsför ålder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: