Aldrig mer ”Begåvad men fattig…” #val2014

Det finns två klassiska valaffischer med budskap som knivskarpt visar vad politik i grunden handlar om. Den ena är affischen med budskapet ”Gärna medalj, men först rejäl pension”. Den andra är SSUs affisch från 1948 med texten ”Begåvad men fattig, ge honom lika chans”.

”Lika chans” var och är nyckelfrasen. Oavsett om man är född i slott eller koja skall skolan ge alla barn lika chans. Föräldrarnas ekonomiska status skall inte tillåtas spela någon roll. Det är socialdemokrati ända in i märgen.Begåvad_men_fattig

Idag tvingas folk med låga inkomster subventionera välbeställdas läxhjälp. Alla har inte råd att köpa privat läxhjälp. Vi går från en skola med lika chans till en skola där pengar spelar roll.

Den svenska skolan skall ge alla barn chansen att bli allt de kan bli. Det krassa perspektivet säger att Sverige inte har råd att förlora begåvningar. Det socialdemokratiska perspektivet säger att alla barns rätt att utvecklas till sin fulla potential är det enda perspektiv som krävs.

Annonser

Etiketter: , , , ,

6 svar to “Aldrig mer ”Begåvad men fattig…” #val2014”

 1. Sjukförsäkringsfrågan kan avgöra valet | LO Bloggen Says:

  […] också: Martin G Moberg, Jenny Wennberg, Peter Johansson, Robert Sundberg, Linnea Swedenmark, Daniel Swedin, Peeter-Jaan Kask, Robert Nyberg, Peter Högberg […]

 2. Leif Says:

  ”Idag tvingas folk med låga inkomster subventionera välbeställdas läxhjälp.”

  Om det bara hade varit den lilla detaljen. T.ex. ROT-avdrag innebär att låginkomsttagarfamiljer som bor i hyresrätt subventionerar välbeställda egnahemsägares renoveringar. Bostadsbristen på universitets- och högskoleorter gör det extra svårt för begåvade elever från låginkomsttagarfamiljer att studera vidare eftersom man saknar kontakter för att få boende eller ekonomiska medel (möjlighet att få lån) att i värsta fall köpa en bostadsrätt. Generella nivåer på barnbidrag och studiebidrag utan hänsyn till familjers inkomster gör det svårare för tidigare nämnda grupp att studera vidare än om ovan nämnda bidrag hade haft en mer behovsprövad utformning och dessa familjer fått mer i bidrag på bekostnad av välbärgade etc.

  Barnbidrag är avsedda för barnen – inte föräldrarna. Visserligen kan man säga att en del föräldrar inte behöver bidraget, men genom att göra det generellt skapar vi ett sammanhållet samhälle och en välfärdsstat som inkluderar alla.

  Studiemedlen är ett stöd till vuxna människor. Samhället kan vare sig tvinga eller förvänta sig att föräldrarna till en 19-åring ska betala uppehälle under studietiden. Dessutom ger det föräldrarna makt över unga vuxnas framtidsval. Studiemedel gör att studenten kan tala om för sina föräldrar att ”jag läser det jag vill – inte vad ni och övriga familjen förväntar sig. /Peter

 3. En (S)-märkt studiesatsning | Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Monica Green, Martin Moberg, Peter Johansson, Martin Moberg, Ylva Johansson, Jari […]

 4. Leif Says:

  Jag syftade självklart på studiebidraget för gymnasieelever. I låginkomsttagarfamiljer är det vanligast att föräldrarna tar hand om majoriteten av dessa för att klara ekonomin.

  Saknade en kommentar kring ROT fast det är kanske ett känsligt ämne?

 5. Peter Says:

  Mitt inlägg handlade om skolan. Bryr mig inte om OT.

 6. En jämlik skola. För alla | #SFramtidHalland Says:

  […] Brynja och Göran Johansson och SvD och Martin Moberg och Alliansfritt Sverige och Ola Möller och Peter Johansson och SVT och Dagens Arena och Atonbladet och Monica […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: