Högerns kulturella analfabetism

Jag har under 10 dagar publicerat en lista låtar, vissa svenska, andra utländska, Deras gemensamma nämnare är att om man likt moderaten Gunnar Axén tolkar dem bokstavligt ser man bara uppmaningar till våld, revolution och ond bråd död.

Filmklippet ovan visar den avgrund som då fanns mellan unga och de som styr samhället.  Ungarna på och framför scen och de vuxna på läktaren. Det som att se det första mötet mellan människor och utomjordingar.

Grupper som Nationalteatern och Ebba Grön kunde krypa in i skallen på den tidens förortsungar och ge deras ilska röst. Lika ofta var punkbanden bara ute efter att provocera och trycka på gränserna.

Det är i den gränstrakten kulturen ska verka. Vad Ebba Grön var för ungarna i Rågsved är Kartellen för andra ungar idag. Mitt tonåriga jag vördade Nationalteatern, dels för musiken och texterna, men även för att vuxenvärlden fruktade och avskydde dem.

Kultur ska ge röst åt de röstlösa men är även en möjlighet för de utan egen röst att skaffa sig en. När unga som aldrig har känt nån större framtidstro, men däremot ilska, desperation och ett främlingskap inför det etablerade samhället ger röst åt det blir det inte välkammat, men det blir ärligt. Samhället måste klara av att lyssna och ta till sig. För att citera Nationalteatern:

Blev du rädd nu ditt fega fan, för ditt eget barn”?

Man ska vara rätt pantad om man tror att Ramones skulle tycka det vore bra om folk gick runt med bollträn och klubbade ner folk eller för den delen att Ebba Grön faktiskt anser att borgare ska ha nackskott eller att Mörbyligan uppmanar folk att spränga riksdagshuset.

Vad borgerligheten pysslar med är att försöka tysta kultur de inte gillar. De gillar inte vänstern, de gillar inte vänsterkultur så de slänger dit stämpeln ”våldsverkare” för att på det sättet placera Ebba Grön i samma fack som Vit Makt-musiken.

Skillnaden mellan Ebba Grön och Vit Makt-musik är de senare gillar våld. De vill att nassar ska klubba HBTQ-personer, vänsterfolk, fackföreningsfolk, muslimer, judar, afrikaner, asiater och alla andra som inte passar in i den ariska mallen.

Fakta i målet är att vänstern i Sverige, trots Ebba Gröns ”Beväpna Er”, inte ger borgare nackskott, men nassarna mördar folk.

Ranking Artist Låt
             10 Elvis Costello Tramp the Dirt
               9 Kriminella Gitarrer Knugen Skuk
               8 Nationalteatern Sveriges Styvbarn 2
               7 Ramones Beat on the Brat
               6 Ebba Grön Häng Gud
               5 Rävjunk Bohman, Bohman
               4 The Men they couldn’t hang Ghosts of Cable Street
               3 Ebba Grön Skjut en snut
               2 Wiehe Fred
               1 Mörbyligan 07:38
Annonser

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “Högerns kulturella analfabetism”

 1. Peter Edling Says:

  Så Ebba Grön har med sina texter inte propagerat för våld, men Vit Makt-band gör det eftersom att de till skillnad mot Ebba gillar våld?Din argumentation är full av hål…

  Kan vi vara överens om en sak? Våld och hot om eller uppmaning till våld och politik hör inte ihop. Sanna demokrater är överens om det, eller hur? Av den anledningen så kan det väl rimligen anses olämpligt för en uttalad politisk person att framföra musik som uppmanar till våld i sveriges radio. Är det så väldigt svårt att förstå?

  Om Jimmie Åkesson skulle radioprata och spela vit makt -musik så skulle ju du gå i taket eller hur? Och då är det skillnad på kultur och kultur helt plötsligt…

  Du ser alltså ingen som helst skillnad mellan Ebba Gröns musik och Nazistiska Vit Makt-band? Ser du ingen som helst skillnad mellan de sammanhang de skapats och framförts i? /Peter

 2. Per Kjellén Says:

  Om Ebba Grön och annan kultur framförd av vänstern inte skall tolkas bokstavligt, hur skall den då tolkas? Det måste ju vara din uppgift att upplysa oss analfabeter om vad de verkligen menar.

  Onej /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: