I en naturkatastrof hjälper man varandra med det man har

Aftonbladet BrandVi har inte speciellt ofta naturkatastrofer i Sverige. Vi har länga varit förskonade från krig på vårt eget territorium. Vi är väldigt ovana vid katastrofer som är så stora att samhällets vanliga organisation brakar ihop. vilken den alltid gör. Vi har extremt sällan interna flyktingströmmar i vårt eget land.

Brandkatastrofen i Västmanland är en för Sverige närmast unik situation, vilket ställer helt andra krav på samhället och då menar jag inte enbart den offentliga apparaten.

Vad det kort och gott handlar om ätt släppa det man har för händer och hjälpa sina grannar, sina medmänniskor. Idrottsklubbar, politiska organisationer, studieförbund, etc, har alla resurser i form av färdiga organisationer, lokaler, lokalkännedom och folk som kan och vill hjälpa till.

Att pausa valrörelsen för att ställa partiernas resurser till civilsamhällets förfogande är självklart. Vem kan åka runt och knacka dörr när folk behöver akut husrum och mat? Andra kan behöva hjälp med att ta sig ur brandens väg.

Socialdemokraterna har samtidigt tagit beslut om att pausa valrörelsen i det drabbade området.

– I de områden där vi gör mer nytta i att hjälpa till så ställer vi in valarbetet under den tid som behövs, säger Stefan Löfven.

• Vad innebär det?

– Jo, här är redan jättemånga människor som hjälper till. Och vi som parti är också en del av ett civilsamhälle. Vi har människor som har bilar, vi har lokaler, man kanske kan upplåta sitt hem åt någon som behöver boende.

– Vad exakt vi kan hjälpa till med vet man bäst på plats. Det är också det som våra lokala företrädare vill göra. Man kan självfallet inte bedriva en valrörelse där som om ingenting har hänt. AB

Moderaterna gnäller, men de fattar inte. De är inte, har aldrig varit, en bred folkrörelse. Några som fattar är Centern. Lööf uppmanar sina partikamrater att låna ut stallar och beteshagar till de som måste ta sina djur och dra från sina gårdar. Att hjälpa sina grannar, kända eller okända, handlar inte om politisk populism, det är sånt man gör i glesbygd.

Jag sitter och tittar klentroget på kartan. Det är inte mer än något 10-tal mil från där jag växte upp. Norberg, Surahammar, Hallstahammar, Fagersta är alla ställen där jag varit ett flertal gånger. Jag har vänner från alla dessa orter.

Alla jag kände i Grängesberg hade startkablar och bogseringslina i bilen. Vi hade körde aldrig förbi en bil som låg i diket eller hade problem att starta. Spelade ingen vad man skulle göra. Nästa gång var det jag som inte fick igång bilen. I glesbygd finns inte service, privat eller offentligt, runt knuten.

Läser i AB att röker tjocknar över Västerås. Det bor runt 110 000 människor i Västerås.

Att evakuera Västerås under ordnade former är en mardröm.

110 000 pers som i panik flyr för liv och hälsa – jag vill inte ens tänka på det.

 

Bilden är från Aftonbladets WebbTV.

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “I en naturkatastrof hjälper man varandra med det man har”

  1. Leif Says:

    Det som förundrar mig är varför man inte ber främst Norge och Finland om hjälp. Står något i AB:s artikel om två italienska specialplan som är på gång men borde gå att få hjälp på betydligt snabbare på närmare håll.

  2. Kommer klimatfrågan att dominera valrörelsen? | Röda Berget Says:

    […] har skyfall och översvämningar, vi har en brand som är så pass stor att den påverkar en hel landsända. Vi har ett mer dramatiskt väder och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: