En krigsfånge med ansikte och 1600 anonyma döda

Jag sitter och läser en artikel i Expressen om den israeliske krigsfången. Jag ser en bild på en leende ung man. Han ser ut att vara en trevlig kille.

Jag får läsa om hand bakgrund, hans familj och jag får veta att han nyss förlovat sig. Jag känner med hans familj och vänner, de måste vara oroliga för honom.

I slutet av artikeln nämns i en bisats att 1600 palestinier, de flesta civila har dödats. Inga namn, inga bilder, bara en siffra – 1600.

Nu pratar vi om konstaterade döda. Hur många palestinier har IDF ” kidnappat” under attacken? Vad heter dom? Hur ser dom ut? Var de förlovade eller gifta?

Varför är det så att en Israelisk krigsfånge av svensk media kallas ”kidnappad”? Kommer Expressen att kalla de palestinier som tagits tillfånga av Israel ”kidnappade”?

Varför är det så att svensk media sätter ett ansikte på en israelisk krigsfånge, men inte ens nämner de palestinier som grips av IDF?

Varför ger inte Expressen var och en av de 1600 döda palestinierna ett namn och ett ansikte?

Är de rädda för reaktionen som skulle uppstå om varje dödat palestinsk barn skulle presenteras med bilder, namn och drömmar.

”Detta är en bild av Hanin, då fem år”, kunde stå under en bild av skrattande, springande femåring. ”Hon älskar djur och ser fram emot att börja skolan”.

Sen följer en intervju med Hanins faster, eftersom Hanin och hennes föräldrar dödades i ett bombangrepp för tre dagar sedan.

Varför behandlas vissa människor just som den människa de är, medan andra behandlas som statistik.

Annonser

7 svar to “En krigsfånge med ansikte och 1600 anonyma döda”

 1. Per Kjellén Says:

  Kan det vara så, att Gazas befolkning inget annat önskar än att få ett slut på denna tröstlösa strid? Kan det vara så, att Hamas har en sådan kontroll på befolkningen att denna önskan inte kommer fram på grund av rädsla för repressalier från Hamas sida? Kan det vara så, att Israel inget annat önskar än få ett slut på attacken mot Gaza? Kan det vara så att det är Hamas som har möjligheten att syna Israels önskan att få slut på attackerna. Hur? Genom att sluta skicka missiler, genom att öppna tunnlarna, genom att acceptera förhandlingar för att få slut på blockaden? Allt detta inte för att gynna Israel utan för att rädda sin egen befolkning?

 2. Peter Says:

  Israel vill inte förhandla. Detta mördande kommer på ett eller annat sätt att tafflig, men huvudfrågan gäller tvåstatslösningen.

  Det handlar om Västbanken, det handlar om bosättarna,

  Blockaden är en följd att Gazaborna inte röstade som Israel ville 2006. Hamas vann det valet pga Fatah var korrumperat och hade misskött sig.

  Allt hänger ihop och blockaden är en del av det hela,

  Läs vad jag skrev om Biidts förslag. Ja blockaden måste lyftas och det måste hållas ett nytt val, men Israel måste acceptera vinnaren oavsett vem det är.

  Den har vi som sagt Västbanken och bosättarna.

  USA äger nyckeln, Utan press från USA kommer inte Israel att förhandla om huvudfrågan, dvs Västbanken., av den enkla orsaken att de inte måste.

 3. Per Kjellén Says:

  Det gäller inte tvåstatslösning.
  Det gäller inte Västbanken.
  Det gäller inte blockaden.
  USA har inte nyckeln, Den har Hamas.
  Syna Israel genom att sluta skjuta raketer och öppna tunnlarna.

  Om Israel fortsätter med attacker efter det Hamas slutat med raketer och öppnat tunnlarna, då har Israel förlorat all trovärdighet. Men först då.

 4. Peter Says:

  Tror du verkligen att Israel kommer tömma Västbankens illegala bosättningar om tunnlarna från Gaza stängs? Vi talar om c:a 500 000 personer. /Peter

 5. Per Kjellén Says:

  Nej det tror jag inte – och som sagt nu gäller det inte Västbanken.

  Det som nu gäller är att få slut på ett meningslöst dödande och en meningslös förstörelse. Detta inte i Israel intresse utan i den civila befolkningens i Gaza intresse.

 6. Peter Says:

  Blockaden är inte en konsekvens av tunnlar och raketer, utan av att Israel inte accepterade valresultatet 2006.

  Israel vill inte lyfta blockaden. De är nöjda med att ha Gazaborna i ett fängelse som de kontrollerar.

  Blockaden måste hävas, oavsett raketer eller tunnlar. Hamnen måste öppnas och Israel ska inte tillåtas inspektera fartyg eller avgöra vad som får föras in eller ut.

  Den palestinska staten skall utgöras av Västbanken och Gaza. Varaktig fred förutsätter en tvåstatslösning.

  Den förutsätter att bosättarna avhyses.

  Det är så enkelt, så rättvist, så självklart. /Peter

 7. Per Kjellén Says:

  Det som nu gäller är att få slut på ett meningslöst dödande och en meningslös förstörelse. Detta inte i Israel intresse utan i den civila befolkningens i Gaza intresse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: