Låtar Gunnar Axén avskyr – #7 Beat on the brat

På plats nummer sju kommer våldet. 1976 gav punkbandet Ramones ut plattan med den orginella titeln Ramones. Som spår två på första sidan hittar vi ”Beat on the brat”.

Beat on the brat
Beat on the brat
Beat on the brat with a baseball bat Ramones

En enkel text som uppmanar lyssnaren att slå på en ”Brat” med ett brännbollsträ. En snabb titt i wikipedia ger oss en ledtråd vad en ”Brat” är

På svenska är det en (oftastpejorativ) beteckning på ungdomar och unga vuxna personer från överklassen med en utmärkande kläd- och livsstil och attityd. Personerna sägs sakna egen inkomst och leva på sina välbärgade föräldrar. Ordet brat är förknippat med en särskild klädstil, där ett genomgående tema är att kläderna är av något dyrare karaktär men inte nödvändigtvis propra. Pikéskjortor, åtsittande slitna och lappade jeans samt bakåtkammat hår (backslick) anses utgöra viktiga tillhörighetstecken.

Det är inte förvånande att GunnarAxén kastar ut sin bakmaskin när han hör Ramones uppmana folk att skaffa ett bollträ och åka ut till de burgna förorterna i syfte att misshandla hans kärnväljares barn.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

5 svar to “Låtar Gunnar Axén avskyr – #7 Beat on the brat”

 1. Leif Says:

  Du glömde tillägga att svenska brats främst uppehåller sig i vår kungliga huvudstad förutom sommartid när de likt myggor förpestar tillvaron för ortsbefolkningen främst på Öland och Gotland samt i Skåne.

 2. Jan Says:

  Till skillnad mot Sex Pistols och Clash var Ramones ett apolitiskt punkband. Ska man nämna några politiska referenser så var det väl så att Johnny Ramone var strikt konservativ och beundrade Ronald Reagan. Ordet brat i låttexten har naturligtvis ingenting att göra med den svenska traderade betydelsen av ordet.

 3. Peter Says:

  Oavsett är Axen upprörd över uppmaningen att misshandla folk med bollträn.

 4. Leif Says:

  Kanske är den här med på din lista men annars en klockren kandidat enligt min mening.

 5. Högerns kulturella analfabetism | Röda Berget Says:

  […] Beat on the Brat […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: