9% av friskolorna lägger ner om meddelarskydd införs

paragrafVad har egentligen friskolekoncernerna att dölja? Vad döljer de?

Undersökningen visar även att 13 procent inte skulle driva vidare sina skolor om offentlighetsprincipen, så som den gäller för kommuner, skulle bli verklighet för friskolor. Nio procent säger att de inte skulle driva vidare sin verksamhet om meddelarfrihet infördes. DN

Motivet för meddelarskydd och offentlighetsprincip är demokrati. Det ska vara största möjliga insyn i handhavandet av medborgarnas skattepengar.

Det är för mig självklart att exakt samma meddelarskydd, samma offentlighetsprincip, ska införas för en friskolekoncern som för en kommunal friskola.

Det är viktigt att påpeka att meddelarskyddet inte ska begränsas till att gälla olagligheter eller missförhållanden i verksamheten. Även sånt som representation, företagshemligheter eller andra iofs harmlösa, men för ledningen pinsamma uppgifter, skall självklart kunna lämnas ut.

Så är det i kommunen – så ska det vara i friskolorna.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

3 svar to “9% av friskolorna lägger ner om meddelarskydd införs”

 1. Kristian Jansson Says:

  Problemet med att låta meddelarskyddet omfatta även affärshemligheter är att det då riskerar att urholka möjligheter till tillväxt i affären, tex om någon läcker en kalkyl för ett framtida uppköp.

  Dessutom är det skillnad på offentlig förvaltning och privat vad gäller meddelarskyddet. En kommunal tjänsteman kan ju stå och berätta att hans arbetsgivare suger utan att det skall påverka hans anställning. I teorin alltså, en undersökning visade tyvärr att det inom offentlig förvaltning var betydligt värre med represalier mot visselblåsare. Det kanske kan vara något att bita i?

 2. Peter Says:

  Den typen av läckor är smällar de får räkna med. Ser inga som helst problem. /Peter

 3. norrhumanist Says:

  Det är märkligt att det ena gången skall vara insyn i det offentliga och inte andra gången. Det handlar ändå om offentliga pengar. Det gäller i båda fallen våra skattepengar, och dom är offentliga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: